Kennis Pinksteren niet wijdverbreid

AMSTERDAM – Iets minder dan de helft van de Nederlanders (47 procent) weet wat Pinksteren inhoudt, het feest van de uitstorting van de Heilige Geest. Dat meldt de NCRVgids in het komende nummer. Van de rest denkt 41 procent dat Pinksteren te maken heeft met de opstanding van Christus. Nog eens 18 procent meent dat komend weekend een 'meifeest' wordt gevierd.

Van onze redactie religie & filosofie

Verder blijkt dat ruim een derde van de Nederlanders weet wat het symbool is van Pinksteren (vuur). Een kwart heeft geen idee, en de rest zit ernaast. Driekwart van de bevolking is niet van plan met Pinksteren ter kerke te gaan. En negentig procent vindt het onnodig om tweede pinksterdag als officiële vrije dag in te ruilen voor bijvoorbeeld een islamitische feestdag. In Hilversum zijn ze geliefd: enquêtes die laten zien hoe het is gesteld met de kennis van het christendom onder het Nederlandse volk. In december 2003 liet NCRV's Netwerk nog uitzoeken wat Nederlanders weten van de betekenis van het kerstfeest.

In het persbericht dat gisteren uitging benadrukt de NCRV dat 'slechts een krappe helft' van de Nederlandse bevolking weet heeft van Pinksteren. In 1996 liet dezelfde omroep een soortgelijk onderzoek uitvoeren. Toen bleek dat 27 procent van de bevolking wist wat er met Pinksteren wordt herdacht en gevierd – twintig procent minder nog dan nu.

Zo beschouwd zou de kennis onder de Nederlanders omtrent dit christelijke feest in acht jaar tijd spectaculair zijn toegenomen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden