Interview

'Kennis over de vagina geeft zelfvertrouwen'

De Noorse artsen Nina Brochmann (links) en Ellen Støkken Dahl willen met feitenkennis mythes bestrijden. Beeld rv
De Noorse artsen Nina Brochmann (links) en Ellen Støkken Dahl willen met feitenkennis mythes bestrijden.Beeld rv

Hun boek wordt de Lonely Planet voor het vrouwelijk onderlichaam genoemd. De Noorse artsen Ellen Støkken Dahl en Nina Brochmann schreven een bestseller over de vagina.

Neem een kijkje in de eileider van de vrouw. Daar wachten zaadcellen als 'geduldige kereltjes' op een eitje, 'de onbetwiste diva van het feest'. Op deze manier beschrijven de Noorse artsen Ellen Støkken Dahl (25) en Nina Brochmann (29) 'alles wat je altijd al over de vagina hebt willen weten, maar (nog) nooit hebt gevraagd', aldus de kaft van 'Het wonder daaronder'.

Het populair-wetenschappelijke boek wordt inmiddels de Lonely Planet voor het vrouwelijk onderlichaam genoemd. Het is een bestseller in 25 landen. Van twee bloggende geneeskundestudenten zijn Støkken Dahl en Brochmann rondreizende baas-in-eigen-vagina-voorvechters geworden. Sinds deze week ligt hun boek in de Nederlandse winkels.

Wat is volgens jullie de meest hardnekkige mythe over de vagina?

Brochmann: "Het idee dat iedere vrouw bloedt als zij voor eerst seks heeft. Pop her cherry, zeggen ze in het Engels. Alsof een vrouw kan ploppen als een fles champagne. Het maagdenvlies, een stukje slijmvlies in de schede, is omgeven door spookverhalen. Het wordt gezien als een kuisheidsgordel, maar het komt maar heel zelden voor dat het de hele ingang van de schede bedekt."

Støkken Dahl: "Toch zijn een heleboel tieners bang voor de eerste keer seks; ze vrezen enorme bloedingen en intense pijn. Dat is meestal niet zo. Het bloeden zit helemaal verankerd in populaire cultuur, neem de serie 'True Blood', daarin bloedt vampier Jessica, voor wie seks altijd de eerste keer is, steeds opnieuw. De mythe is overal, echt niet alleen in Arabische culturen."

Is jullie boek feminstisch?

Støkken Dahl: "Het is onmogelijk om geen feministisch boek te schrijven als er nog zoveel mythes rondgaan die vrouwen beperken in hun seksualiteit! Neem het idee dat penetratie de heilige graal is, de enige echte vorm van seks, die voor veel vrouwen dus helemaal niet bevredigend is."

Brochmann: "Mensen vragen ons vaak: waarom hebben jullie geen boek over de penis geschreven? Nou, over mannelijke seksualiteit is ontzettend veel geschreven. Over de vrouwelijke geslachtsorganen is vreemd genoeg veel minder bekend."

In Nederland neemt de populariteit van de pil af, terwijl 'natuurlijke' manieren van geboorteregeling toenemen. Wat vinden jullie van deze trend?

Støkken Dahl: "Wij zijn heel kritisch op deze vormen van anticonceptie, bijvoorbeeld via Natural Cycles (een populaire app die op basis van je temperatuur uitrekent of je vruchtbaar bent of niet, red). Voor jonge vrouwen die geen stabiele cyclus hebben is het onbetrouwbaar. En het is een hele opgave om elke ochtend je temperatuur te meten."

Brochmann: "Op dezelfde tijd nog ook!"

Støkken Dahl: "Voor oudere vrouwen die wél een stabiele cyclus en een gepland leven hebben, kan het werken. De methode vertelt je wanneer je geen seks kan hebben omdat je vruchtbaar bent."

Brochmann: "Om daaraan te gehoorzamen, moet je dus wel over een ijzeren wil beschikken."

Støkken Dahl: "Het punt is: er zijn genoeg goede alternatieven, zoals de pil. Maar mensen zijn zó bang voor hormonen dezer dagen."

Is dat onterecht?

Støkken Dahl: "We hebben ongeveer al het onderzoek over hormonale anticonceptie doorgenomen, en echt: de pil is niet gevaarlijk. Heel veel vrouwen gebruiken hem zonder problemen. Natuurlijk, we zien ook dat het gebruik voor een kleine groep fysieke en mentale gevolgen heeft. Deze vrouwen hebben hulp nodig om een goed alternatief te vinden."

Brochmann: "Het probleem is dat hun ervaringen het debat kleuren en het beeld van de pil als betrouwbare anticonceptie, die wij juist aanbevelen, doen kantelen."

Jullie schrijven dat kennis over hoe je lichaam werkt enorm belangrijk is, ook om je te weren tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. Waarom?

Brochmann: "Kennis geeft zelfvertrouwen. De vrouw die weet wat er in haar lichaam gebeurt, kan beter relaxen. Zij schiet niet in de stress als ze meer afscheiding in haar onderbroek vindt, omdat ze weet dat ze ovuleert. Lezen over seksualiteit zet daarnaast een gedachteproces in gang: over waar je als vrouw behoefte aan hebt, over wat je grenzen zijn. Met ons boek willen we vrouwen helpen een meer doordachte relatie met hun eigen seksualiteit te ontwikkelen. Zodat ze bedenken wat zíj willen, voordat ze zonder dat ze het willen het mannelijke script volgen."

Støkken Dahl: "We krijgen veel reacties van lezers die misbruikt of aangerand zijn. Door het boek leerden zij hun eigen lichaam kennen, en zo konden ze de controle die van hen was afgenomen terugpakken."

Brochmann: "We kregen pas een mooie brief van een vrouw die meerdere jaren is misbruikt. Ze schreef dat ze zich, na het lezen van ons boek, voor het eerst trots voelde op haar lichaam. Dat is de mooiste boodschap die we konden krijgen. Het laat zien hoe belangrijk het idee is dat je lichaam waarde heeft. In zichzelf. Voor jou. En niet alleen in relatie tot anderen."

Lees ook:
- Seks door vrouwenogen, de dubbele moraal en de mannelijke blik
- De verschillen tussen mannen en vrouwen zijn minder groot dan we denken, stelt psycholoog Cordelia Fine. 'Testosteron wordt zwaar overschat'
- Seks? Pubers willen gewoon knuffelen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden