Kennis dwangneurosen gering

Slechts 10 procent van de patiënten met een dwangstoornis krijgt de juiste behandeling. Bij de groep die aan zeer hardnekkige dwanghandelingen of -gedachten lijdt, ligt dit percentage nog lager: 5 procent.

Van onze verslaggeefster

Dit concluderen onderzoekers van de afdeling psychiatrie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU). Zij onderzochten honderd mannen en vrouwen van wie het merendeel al langer dan tien jaar met dwangstoornissen kampt. Al deze patiënten hadden al minstens twee hulpverleners gezien en waren daar niets mee opgeschoten.

Smetvrees, twijfelzucht en agressieve dwanggedachten zijn de meest voorkomende varianten. De patiënten voelen de aandrang om bijvoorbeeld voortdurend handen te wassen, dingen recht te zetten, te bidden, of anderen pijn te doen. Naar schatting 2 tot 3 procent van de volwassen bevolking lijdt hieraan. ,,Dat is minstens één op de vijftig mensen en dat is veel'', zegt H. van Megen, hoofd van afdeling angst- en dwangstoornissen in het Utrechtse ziekenhuis. Ter vergelijking: een geschatte één op de honderd volwassenen heeft schizofrenie.

Toch is onder hulpverleners de kennis over dwangstoornissen gering. 'Schokkend', vindt Van Megen dit. ,,Iedere huisarts met een gemiddelde praktijk van 2500 mensen zou zo'n 50 tot 75 patiënten moeten kennen met een dwangstoornis. In de praktijk blijken de meeste dokters het maar van vijf patiënten te weten.''

Veel patiënten schamen zich zo dat zij gemiddeld zestien jaar wachten met hulp zoeken; veel hulpverleners herkennen het niet, of weten niet tot een juiste behandeling te komen.

Terwijl een adequate therapie wel bestaat, aldus Van Megen. Milde stoornissen kunnen vaak afdoende behandeld worden met gedragstherapie. Voor mensen die lijden aan ernstiger vormen is daarnaast medicatie nodig. Meer dan 70 procent van de patiënten blijkt minstens een kwart van de klachten te kunnen kwijtraken. ,,Dat lijkt niet veel, maar voor iemand die zestien uur per dag een bepaalde handeling herhaalt, betekent dat toch vier uur minder last van dwang.''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden