Kennis delen kan nuttig zijn voor schaats-wielerteam Lotto

Commercieel besluit levert mogelijk ook sportief iets op

ELINE VAN SUCHTELEN

Nee, Sven Kramer gaat heus niet de Tour de France fietsen. En Bauke Mollema piekert er niet over om in de winter schaatsen onder te binden als alternatieve training. Maar dat het een goede ontwikkeling is dat de ploegen van beide mannen in de toekomst gaan samenwerken onder de paraplu van geldschieter Lotto, staat volgens sportmarketeer Frank van den Wall Bake vast.

"Ik neem mijn petje af. Heel gedurfd dit. De sportwereld lijdt over het algemeen aan een gebrek aan creativiteit. Dan is zo'n beslissing een positieve ontwikkeling." Alleen of het initiatief vruchtbaar is, betwijfelt hij. "Jac Orie is een geweldige schaatscoach. Of hij ook een goede wielercoach zou kunnen zijn, vraag ik me af. Al weet ik niet of het de bedoeling is of de ploegen ook trainers gaan uitwisselen."

Het voordeel van twee sporten in één team zit vooral in het delen van kennis over wat de voorwaarden zijn om tot een topprestatie te komen, denkt hoogleraar sportontwikkeling Maarten van Bottenburg. "Voormalig volleybalcoaches als Joop Alberda en Toon Gerbrands gebruiken hun ervaring over hoe je leiding geeft aan een topsportorganisatie ook in andere sporten. Dat werkt. Het lijkt mij alleen maar goed dat er buiten de gebaande paden wordt gekeken hoe dingen beter kunnen."

Innovatief: ja. Nieuw? Dat ook weer niet, zegt Bottenburg, die erop wijst dat de Rabobank ook al jaren verschillende sporten sponsorde. Alleen deelden die ploegen uitsluitend de geldschieter en werkten ze verder niet samen. Bij wielerploeg Belkin en schaatsploeg BrandLoyalty - die van naam veranderen als de deal rond is - is dat wel de bedoeling.

Dat sporters af en toe een kijkje nemen bij een andere discipline is ook niet nieuw. Shorttrackers die baanwielrennen, roeiers op ballet, zwemmers in de roeiboot. Wat Van Bottenburg betreft mag dat nog wel veel meer gebeuren. "Neem voetbalclubs die op hetzelfde terrein zitten als een atletiekvereniging. Waarom worden atletiekcoaches niet op het voetbalveld uitgenodigd om te kijken hoe jonge voetballertjes beter kunnen lopen? Doodzonde dat zoiets nog niet gebeurt."

Wellicht zien we Mollema - als de kopman van Belkin niet overstapt naar een andere wielerploeg - binnenkort een rondje met Kramer fietsen. Of schaatsen, al lijkt dat wel heel onwaarschijnlijk. Met de loterij als sponsor zijn de atleten in ieder geval voorlopig zeker van een salaris.

Tegelijkertijd is Lotto blij met een aantal nationale helden als boegbeeld. Vanaf volgend jaar mogen buitenlandse bedrijven ook op de Nederlandse markt gokken, waardoor de sympathie voor de belangrijkste geldschieter voor sport in het land wellicht minder wordt onder Nederlanders. Van Bottenburg: "Als mensen verliezen in de loterij hebben ze straks in ieder geval het gevoel dat hun geld naar teams gaat die symbool staan voor nationale trots."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden