Kenner

Voor Europees commissaris wilden ze hem hebben, anders wel als vertegenwoordiger in de Veiligheidsraad, desnoods moest hij maar paus van Rome worden.

Ruud Verdonk

Maar dan zat Frits Bolkestein wat zijn toekomst betreft wel aan de onderste limiet. En nu blijkt de PvdA hem niet eens te willen als voorzitter van de Amsterdamse Kunstraad. Want de als een eminente kenner van kunst en cultuur omschreven Bolkestein staat nog te veel met zijn voeten in het politieke bluswater, vindt de PvdA. En een Amsterdamse kunstpaus moet boven alle partijen staan. Geloof ik graag.

Maar liever geloof ik nog de VVD die in woede is ontstoken omdat ze de ware reden menen te kennen voor de afwijzing van Bolkestein: de Amsterdamse PvdA vindt hem te rechts. Dat zou te danken zijn aan de standpunten van Bolkestein, die ook omschreven wordt als een eminente kenner van de moslimcultuur, op het gebied van de multiculturele samenleving.

Te rechts. Ik had niet gedacht dat die term in Den Haag voor het jaar 2000 nog één keer uit de kast zou komen vallen. Links en rechts bestonden toch niet meer sinds de complete politiek op het maatschappelijke middenveld de polonaise van het poldermodel liep. De VVD was zelfs zo ouderwets kwaad dat ze gisteren premier Kok opriep openlijk afstand te nemen van de Amsterdamse PvdA.

Kok? Leeft die dan nog? Wim Kok en ergens afstand van nemen. Zodra die man om een opinie wordt gevraagd, begint hij korzelig te draaien tot je aan het einde zeker weet dat hij niet links is en niet rechts en al helemaal geen meningen heeft. Of hadden we hem al gehoord over het anti-asielzoekersproject te Vught? Zochten ze daar trouwens nog een voorzitter voor het stichtingsbestuur? Want mij schiet ineens de naam te binnen van iemand die bekend staat als een eminente kenner van de asielzoekersproblematiek.

Te rechts. De PvdA kijkt wel uit die term te laten vallen met betrekking tot de bouwer van het regeerakkoord. Sinds Rick van der Ploeg over de schone kunsten gaat, had ik als Amsterdamse PvdA gewoon gezegd op zoek te zijn naar een zestienjarige hiphoppende knutselneef als voorzitter voor die kunstraad. Bolkestein? Die is helaas te oud.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden