Kennemerland telt 125 extreemrechtse jongeren

(Novum) - Zo'n 125 jongeren in de Noord-Hollandse regio Kennemerland koesteren rechts-extremistische sympathieën. Zij zijn vooral te vinden in Beverwijk, IJmuiden en in enkele dorpen in de gemeente Haarlemmermeer, zoals Zwanenburg, Lisserbroek en Abbenes. De jongeren uiten zich extreemrechts en zijn regelmatig betrokken bij geweld, zoals bedreiging, mishandeling en intimidatie. Dat meldt het Bureau Discriminatiezaken Kennemerland donderdag op basis van een onderzoek. Het gaat om jongeren tot en met 21 jaar.

In de overige gemeenten in Kennemerland is niet vastgesteld dat er jongeren actief zijn met extreemrechtse sympathieën. Er zijn wel signalen uit Velsen-Noord, Velserbroek en Rijsenhout dat een deel van de jongeren zich zeer intolerant uitlaat over bijvoorbeeld Turken en Marokkanen. Het verschil met rechts-extremistische jongeren is volgens het bureau dat daar geen duidelijke ideologie achter zit. "Het is de tijdgeest, maar als deze intolerante jongeren blijvend worden gevoed met negatieve uitspraken over moslims of de multiculturele samenleving in het politiek debat en in de media dan kunnen ook hier conflictsituaties ontstaan."

Het bureau bekeek ook de politieke voorkeur van volwassenen in sommige gemeenten. De PVV van Geert Wilders scoorde bij de Tweede Kamerverkiezingen van november 2006 in Zwanenburg met 12,2 procent boven het landelijk gemiddelde van 5,9 procent. Ook in Velsen-Noord (11,1 procent), IJmuiden (9,8 procent), Abbenes (8,9 procent), Beverwijk (7,5 procent) en Haarlemmerliede/Spaarnwoude (7,2 procent) behaalde Wilders relatief veel stemmen.

Het rapport, dat niet wordt gepubliceerd, is gebaseerd op onderzoek naar jeugdgroepen van het politiekorps Kennemerland, meldingen geregistreerd door het Bureau Discriminatiezaken Kennemerland en informatie van de antifascistische onderzoeksgroep Kafka. Daarnaast is gesproken met deskundigen. Dit waren agenten van de politie Kennemerland, jongerenwerkers en beleidsmedewerkers van de gemeenten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden