Keniase doet 'Egmond' aan op zegetocht door Nederland

Van een onzer verslaggevers

De barbaarse weersomstandigheden bezorgden Lorupe nog de meeste oppositie. Om uit de straffe wind te blijven zocht zij steeds beschutting in groepjes atleten, want concurrerende vrouwen waren er in haar buurt niet te vinden. Voor Lorupe stopte de klok bij de eindstreep op 1.10,41 en daarmee was zij 84 tellen sneller dan de nummer twee, de onbekende Russin Natalia Sorokiwskaja. De plaatsen drie tot en met vijf waren voor Nederlandse atleten. Het debuut van Carlien Harms op de halve marathon mocht er zijn, Anne van Schuppen was tevreden met haar vierde plaats en alleen voor Carla Beurskens bracht de race niet wat zij er van had verwacht.

Ondanks de suprematie die Lorupe tentoonspreidde in de Nederlandse wedstrijden die zij de afgelopen maanden liep, is het nog allerminst zeker of zij straks ook als nummer een eindigt in het klassement van het wegcircuit. De komende maanden moet zij zich in Kenia zien te plaatsen voor de WK cross van eind maart in Spanje. Lorupe hoopt op clementie van de Keniase atletiekbazen, zodat zij het traininskamp even mag verlaten voor de nog resterende races in Nederland, de CityPier-City-loop en de Twintig van Alphen. Als Lorupe die toestemming niet krijgt maakt de Haagse Harms een goede kans het wegcircuit en de hooofdprijs van 8000 gulden te winnen.

In Egmond ontbrak het Lorupe aan echte tegenstand. De afwezigheid van de Noorse Bente Moe (zij was niet te moe, maar te ziek om te komen) en de tegenvallende prestatie van Beurskens waren daar mede de oorzaken van. De Limburgse atlete botste in het begin van de race tweemaal tegen een official op, waardoor zij al direct een grote achterstand opliep. Toen zij nog slechts een groep recreanten om zich heen zag, besloot zij om de wedstrijd maar als een veredelde training te beschouwen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden