Kenianen zweren bij homeopathisch middel

REPORTAGE | ILONA EVELEENS | KISUMU en KENIA

'Het is een wonder. Ik heb een enorme eetlust gekregen, ik kan veel meer doen dan voorheen en mijn immuunsysteem is verbeterd", vertelt Salome (49). De reden is volgens de hiv-positieve vrouw het homeopatische middel PC1, dat ze sinds april neemt naast haar aidsremmers.

Een dozijn lotgenoten in de Airport kliniek aan de rand van de Keniaanse stad Kisumu vertelt soortgelijke verhalen aan Harry van der Zee van Amma Resonance Healing Foundation (ARHF). De Nederlandse homeopaat is op bezoek in Kenia om verpleegkundigen, thuishulpverzorgers en pastorale werkers te trainen in het verstrekken van PC1.

Met zachte stem somt de jeugdige Alice op hoe beroerd ze zich ondanks de aidsremmers voelde. "Ik was moe, mijn maag speelde vaak op en ik had bijna altijd diarree. Sinds ik PC1 gebruik, voel ik me sterker en heb ik minder last van mijn maag."

Zo'n 800 hiv-positieve mensen in het westen van Kenia gebruiken het homeopathische middel. In Kenia, met ongeveer 43 miljoen inwoners, zijn zo'n anderhalf miljoen mensen met het virus geïnfecteerd. Een derde van hen ontvangt aidsremmers.

De provincie Nyanza waarvan Kisumu de hoofdstad is, heeft verreweg het hoogste aantal hiv-geïnfecteerde mensen in Kenia. Een van de belangrijkste oorzaken is de traditie van het erven van weduwen. Bij het polygame Luo-volk dat overwegend in de provincie woont, worden weduwen geërfd door broers van de overledene. Hiv-besmetting leidde soms tot het uitsterven van hele families in Nyanza.

PC1 wordt gratis verstrekt door lokale vrijwilligers. Een van hen is een 51-jarige non die in 1993 werd verkracht en met hiv besmet. "Ik noem het geen wondermiddel maar immuniteitsbooster", merkt ze op. Ze begon op advies van artsen aidsremmers te gebruiken, maar belandde kort daarna in het ziekenhuis met ernstige bijwerkingen. Ze kreeg ondermeer uitslag over haar hele lichaam, haar ogen werden aangetast en de nagels vielen van haar vingers.

"Ik lag een maand in het ziekenhuis en het duurde nog eens drie maanden voor ik weer kon lopen. Ik beloofde mezelf zo ver mogelijk van aidsremmers te blijven", vertelt de non die aan een middelbare school doceert. Een jaar geleden begon ze PC1 te nemen en ze zegt zich sterker en energieker te voelen. "Ik ben bijna tien kilo aangekomen en moet nu zelfs op mijn lijn letten. Maar het wonderlijkste is wel dat een recent onderzoek het virus niet meer in mijn lichaam kon waarnemen. Het heeft zich ergens verstopt maar is zo gering dat het niet te meten is. Dat betekent dat ik nog lang van die aidsremmers kan wegblijven."

Er is geen wetenschappelijk onderzoek naar de werking van PC1. Wel worden sinds enige tijd reacties van patiënten en statistieken verzameld. "Daaruit blijkt dat ook de bijwerkingen van de aidsremmers afnemen bij PC1-gebruik", stelt Van der Zee, die erop hamert dat patiënten altijd wordt verteld dat ze die aidsremmers moeten blijven slikken.

De overheid verstrekt gratis aidsremmers maar kan slechts een deel van de geïnfecteerden helpen. Degenen die buiten de boot vallen ontbreekt het vaak aan geld om aidsremmers zelf te bekostigen. Nyanza is een van de twee armste provincies van Kenia en in de kliniek komen veel patiënten die helemaal geen aidsremmers gebruiken.

In Kisumu, een regionaal centrum voor onderzoek naar hiv en malaria, willen internationale en nationale wetenschappers zich niet uitlaten over PC1. "Zolang het onbekend is wat er in zit en wat het effect is op hiv-patienten, heb ik er geen mening over. In de regel zijn homeopathische middelen niet schadelijk voor de gezondheid. Zolang patiënten maar niet wordt aangeraden aidsremmers te vervangen door PC1", aldus een Keniaanse wetenschapper die onderzoek doet naar hiv in Kisumu.

Homeopathische middelen hoeven in Kenia niet geregistreerd te worden. De overheid heeft wel de intentie om ze in de toekomst aan een onderzoek te onderwerpen alvorens ze verstrekt mogen worden.

Immuniteitsboosters worden door tal van organisaties verstrekt aan hiv- patiënten. "Ze zijn een toegevoegde waarde zoals vitaminesupplementen en gezond eten", meent Alie Eleveld, directeur van de organisatie Safe Water en Aids Project (SWAP) in Kisumu. Zij werkt al meer dan twintig jaar met hiv-geïnfecteerde mensen in diverse delen van Afrika.

"Het zou wel goed zijn als er onderzoek werd gedaan naar de werking van PC1", aldus de Nederlandse SWAP-directeur. "En in ieder geval zou het middel in Kenia geregistreerd moeten worden. De vereiste kwaliteitscontrole zorgt voor veiligheid."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden