Keniaanse kerken waarschuwen Obama: begin niet over homo's

Obama in Dakar, twee jaar geleden tijdens zijn bezoek aan Senegal. Beeld epa
Obama in Dakar, twee jaar geleden tijdens zijn bezoek aan Senegal.Beeld epa

Als de Amerikaanse president Obama in juli Kenia bezoekt, hoeft hij niet te beginnen over homo-acceptatie. Kenianen zitten er niet op te wachten, waarschuwen lokale kerkleiders alvast.

In de Keniaanse krant Daily Nation brengen geestelijken van de Evangelische Alliantie van Kenia uitspraken in herinnering die Obama twee jaar geleden deed in Senegal. De president stelde toen dat overheden wat hem betreft geen onderscheid moesten maken tussen ras, religie, sekse en geaardheid. Het principe van gelijke behandeling had 'universele geldigheid'. Hij sprak zich daarmee uit tegen de Senegalese homowetten; die verbieden homoseksuele handelingen.

"De president heeft er een handje van om homoseksualiteit te agenderen als hij naar Afrika komt", stelt bisschop Mark Kariukide van de Evangelische Alliantie van Kenia. "Wij laten hem alvast duidelijk weten dat hij dat deze keer niet hoeft te doen."

Keniaanse kerken hebben inmiddels een campagne opgezet om Obama van repliek te dienen. In de aanloop naar zijn bezoek organiseren ze meerdere interkerkelijke protesten, culminerend in een 'massademonstratie' in juni. De Hoge Raad voor Moslims heeft al laten weten dat het geen prijs stelt op 'invloed van buitenaf op onze cultuur'.

Hof geeft homo's meer rechten
Homorechten zijn actueel in Kenia: vorige maand nog oordeelde het Hooggerechtshof van het land dat homo's hun eigen belangenorganisaties mogen oprichten. Daarmee tikte het de overheid op de vingers. Die weigerde om zulke organisaties goed te keuren.

Westerse bemoeienis met Afrikaanse homokwesties leidt overigens vaker tot spanningen. Toen de Kerk van Engeland anderhalf jaar geleden homo's toestond om bisschop te worden, kreeg ze felle kritiek van anglicaanse Afrikaanse zusterkerken. De Nigeriaanse aartsbisschop Nicholas Okoh waarschuwde dat het besluit 'alle hoop op herstel en verzoening in de gemeenschap' zou kunnen 'verscheuren'.

In Oeganda heette het besluit 'een duidelijke breuk met het evangelie dat ons leven, licht en hoop bracht'. Primaat Stanley Ntagali noemde de openstelling voor homo's 'een aantasting van ons bijbelse geloof en de overeenstemming binnen de anglicaanse gemeenschap'. De primaat van de Keniaanse anglicaanse kerk vond dat zijn Britse broeders een knieval maakten 'voor de seculiere vooroordelen van het Westen'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden