Keniaans oppositielid vermoord

(Novum/Ap) - De moord op een Keniaanse oppositieparlementariër in Nairobi, dinsdagmorgen, dreigt de stammenstrijd in de sloppenwijken van de Keniaanse hoofdstad weer te doen oplaaien. Na de aanslag verzamelden zich in de sloppenwijken Mathare en Kibera dezelfde bendes gewapende jongeren als die in het westen van het land elkaar de hersens hebben ingeslagen en huizen in brand hebben gestoken.

Mugabe Were, die bij de verkiezingen van 27 december in het parlement werd gekozen, werd door twee aanvallers doodgeschoten toen hij naar huis reed in een buitenwijk van Nairobi. De politie zei nog niet te weten of de moord verband houdt met de politieke crisis en riep iedereen op kalm te blijven. Maar een inwoner van de sloppenwijk Kibera zei dat huizen in brand waren gestoken in de buurt van een spoorlijn die de grens vormt tussen een deel van de wijk waar voornamelijk leden van Kibaki's Kikuyu-stam wonen en een deel waar voornamelijk Luo's, stamgenoten van Odinga, wonen. "Ze hebben besloten deze parlementariër te wreken", zei hij.

Ook in het westen van Kenia, het voornaamste toneel van de stammenstrijd die na de omstreden presidentsverkiezingen losbarstte, bleef de stemming dinsdag grimmig na een bloedig weekeinde.

De Amerikaanse Democratische presidentskandidaat Barack Obama deed via een Keniaans radiostation een oproep tot vrede. "Nu is de tijd voor alle partijen om het geweld af te zweren. Nu is de tijd voor Keniaanse leiders om boven partijbelangen en vroegere ambities uit te stijgen omwille van vrede."

Maandag waren in het westen vooral Kikuyu's het doelwit van klopjachten van met machetes gewapende jongeren. In Kisumu, waar het zwart zag van de rook van brandende huizen, haalde de politie dinsdag een verkoold lijk weg. Het slachtoffer, een Kikuyu, was achtereenvolgens gestenigd, met kapmessen toegetakeld en op een wegversperring van brandende autobanden gegooid, vertelde een van de aanvallers, de 25-jarige Stanley Ochieng. "We hebben geen tijd verloren, we moesten hem doden", zei hij.

Ook dinsdag zwierven weer honderden met machetes zwaaiende jongemannen over straat. Zij belaagden de politie, die hen op afstand hield door in de lucht te vuren. Maandag werden in Kisumu huizen in brand gestoken en verbrandde de chauffeur van een minibus levend in zijn voertuig.

In Naivasha, waar afgelopen weekend 22 doden vielen, sloegen dinsdag duizenden Kikuyu's aan het plunderen, na de etalages van winkel met stenen te hebben stukgeslagen. Politieagenten schoten in de lucht maar konden met z'n vijven weinig uitrichten tegen zo'n vijfduizend plunderaars.

Bij de Country Club van Naivasha probeerde de politie enkele honderden Luo's te redden die werden omsingeld door Kikuyu's die gewapend waren met machetes en met spijkers beslagen knuppels. Kennelijk overtuigd dat ze de menigte niet zouden kunnen tegenhouden voerden de agenten de Luo's in groepjes af naar de ommuurde gevangenis van de stad, waar al meer dan duizend vluchtelingen bivakkeren.

Internationale bemiddelaar en voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan liet weten dat een 'dialoog-proces' dat een oplossing moet brengen voor de politieke crisis en een eind maken aan het bloedvergieten, maandag van start gaat. President Mwai Kibaki en oppositieleider Raila Odinga, die Kibaki ervan beschuldigt de verkiezingen van 27 december te hebben gestolen, hebben het verzoek gekregen elk drie onderhandelaars aan te wijzen om aan het overleg deel te nemen. Zij staan onder internationale druk om samen een regering te vormen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden