Kenia staat achter ’zoon’ Obama

(Trouw) Beeld AFP
(Trouw)Beeld AFP

Voor veel Afrikanen is de keus tussen John McCain en Barack Obama simpel. Dat een halve Keniaan president van de VS kan worden, is een enorme oppepper voor het zwarte imago.

Als geen ander weten Kenianen hoe bedrieglijk opiniepeilingen kunnen zijn. Presidentskandidaat Raila Odinga stond bij de laatste verkiezingen in vrijwel alle polls bovenaan maar greep uiteindelijk naast de hoofdprijs. Daarna barstte de bom. Geen wonder dat velen in het land van Barack Obama’s vader een slag om de arm houden, hoe aanstekelijk het enthousiasme ook is.

Maar geen mens praat over Republikein John McCain. „Obama kan zeker president worden maar als hij verliest gaan allerlei emoties loskomen”, zegt student marketing Juma Ogutu. „Ik ga ’s nachts absoluut kijken naar de uitslagen, maar wel thuis”.

Ogutu komt uit de provincie Nyanza, geboortegrond van Obama’s vader. Minibusjes rijden er met immense nep-dollarbiljetten op de achterruit. Het stralende hoofd van de held prijkt midden op het grote geld. Mensen hullen zich in T-shirts van hun verloren zoon en spelden buttons op met zijn afbeelding.

Nyanza is de thuisbasis van het Luo-volk, waartoe ook Obama’s vader behoorde. Zijn grootmoeder woont er nog altijd in een klein en straatarm dorpje, inmiddels uitgegroeid tot een waar bedevaartsoord voor journalisten. Deze week meldden Keniaanse kranten – de Amerikaanse verkiezingen halen vrijwel dagelijks de voorpagina’s – dat nieuwsjagers haar op verzoek van de familie tot 4 november met rust dienen te laten.

De Obamania in de Keniaanse hoofdstad Nairobi is minder uitbundig. Toch heerst ook hier een bijna plechtige hoop op een overwinning. „Hij is één van ons”, stelt Francis Orwa, die een winkeltje in huishoudelijke artikelen runt. Orwa heeft niet alleen zijn winkel ’Obama Enterprises Ltd’ gedoopt, ook zijn zoon vernoemde hij naar de man die verandering tot motto verhief. „Iedere keer als ik aan hem denk of zijn naam hoor geeft me dat veel inspiratie.”

De winkelier gelooft net als veel van zijn landgenoten dat Kenia ervan zal profiteren als Obama straks in het Witte Huis zit. Zo ook in de Obama Busaa Club – zo genoemd toen de presidentskandidaat senator werd. In deze kroeg in Kenia’s grootste sloppenwijk Kibera zit een dertigtal mannen op klaarlichte dag een troebel destillaat naar binnen te zuigen. De lauwwarme drank wordt met pollepels in oude conservenblikken gegoten.

Vrijwel de hele clientèle is werkloos. „We verwachten ook verandering voor Afrikanen”, verzekert een van de drinkers.

Vrees dat Obama het als president niet lang zal maken is er ook. Trof grote zwarte persoonlijkheden als Martin Luther King en Malcolm X immers niet de kogel? „De VS zijn nog steeds ontzettend racistisch”, vat Washuka een lang betoog samen.

Deze jonge vrouw leefde twaalf jaar in de VS, het populairste emigratieland voor Kenianen. Ook zij steunt – hoewel ze Kikuyu is – de ’Luo’ Obama: „Luister, we zijn hier met vijfendertig miljoen Kenianen en allemaal staan we achter hem.”

Een man showt voor zijn zeefdrukkerij in Nairobi T-shirts met een opdruk van Barack Obama. (FOTO REUTERS) Beeld
Een man showt voor zijn zeefdrukkerij in Nairobi T-shirts met een opdruk van Barack Obama. (FOTO REUTERS)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden