Kelderende barometers

Het is nog steeds knap koud in het zuidoosten van Canada en vrijwel het gehele oosten van de Verenigde Staten. Het ’voortschrijdend maandgemiddelde’ van de Canadese stad Montreal bedraagt ongeveer -13,5º, tegen normaal -10,2º. Een jaar geleden was januari met gemiddeld -6,2º verre van koud. In het westen van de Verenigde Staten en dan met name in Californië, is het ondertussen bijzonder warm. In Los Angeles liep de temperatuur eergisteren voor de tiende opeenvolgende dag op tot 26,7º of hoger (26,7º Celsius komt overeen met 80º Fahrenheit). Dat is in januari nog niet eerder voorgekomen.

In onze streken draait het dezer dagen opnieuw om (zeer) diepe depressies. Ten zuiden van IJsland bevindt zich vandaag een stormdepressie met een kerndruk van slechts 937 hPa. De frontale aanhang van het ’megalaag’ trekt vandaag over ons land en veroorzaakt van het westen uit langdurige regen. In het oosten kan aanvankelijk ook natte sneeuw vallen. Verder wordt de zuidoostenwind boven land (vrij) krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer hard tot stormachtig. De temperatuur loopt op naar circa 6 graden.

Morgen komt over de Kanaalregio een sterk uitdiepende randstoring dichterbij. Waarschijnlijk trekt de storing over ons land waarbij de luchtdruk mogelijk daalt naar 962 hPa. Dat is bijzonder laag maar geen record: in februari 1989 werd in De Bilt 956 hPa gemeten. Verder veel regen en aan de kust kans op een west- of zuidwesterstorm. Tijdens het weekeinde is het vooral zaterdag tijdelijk wat rustiger.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden