Keith, Leslie, stormdepressie

Voorafgegaan door tuimelende barometers bereikte een vinnige depressie gisteren de Britse eilanden. Tussen 11 en 14 uur zakte de luchtdruk op het meetpunt St. Bees Head in het Engelse Lake District bijna 10 hPa.

Jan Visser

Het systeem veroorzaakte op uitgebreide schaal zware regenval. West Freugh, Isle of Man tapte overdag 59, Thorney Island 42 en La Hague, Frankrijk 36 mm af. Tegen de avond bereikten de regens ons land. Vandaag trekt de regen naar Duitsland weg, maar in onstabiele lucht komen gemakkelijk buien tot ontwikkeling. Die zijn in het westelijk kustgebied heftig en gaan dikwijls van onweer vergezeld. Het is niet uitgesloten dat er, inclusief de regens van de afgelopen nacht, plaatselijk 35 mm valt.

De temperatuur bereikt geen hogere waarden dan 11°-12° en de naar zuidwest ruimende wind is aan de kust krachtig tot hard (mogelijk enige tijd stormachtig); over land waait het vrij krachtig. Ondertussen doemt bij Ierland de volgende boosdoener op. Aan dit systeem gaat een stukje geschiedenis vooraf.

Begin vorige week teisterde de orkaan Keith Belize en via de Golf van Mexico is toen een hoeveelheid tropische energie naar Florida ontsnapt. Daar ontstond een storing die in Dade County een kleine 500 mm dumpte. Dat is ruim 60 procent van wat er bij ons in een jaar valt. Vervolgens is op de Atlantische Oceaan uit deze storing de tropische storm Leslie voortgekomen en de restanten van dat systeem zijn nu ingevangen door de nieuwe stormdepressie.

De tot 963 hPa uitdiepende depressie trekt morgen van Wales naar NO-Engeland. Fronten veroorzaken de komende nacht en morgenochtend regen, daarna gaan er weer buien vallen. Bovendien nog meer wind. Langs de kust komt hoogstwaarschijnlijk stormkracht 9 te staan: eerst uit het zuiden, morgen uit het zuidwesten. De temperaturen blijven met waarden omstreeks 11° onder de maat. Op donderdag en vrijdag neemt de wind geleidelijk af maar de neerslagkansen blijven vrij groot. Pas in het weekeinde wordt het droger.

Gisterochtend zijn er met name in Noord Holland fikse buien gevallen. Daarbij kwam het ook tot onweer. In Uitgeest viel totaal 13 mm. Tussen zondagmiddag en gistermiddag is daar maar liefst 32, in Heemskerk 34 mm gevallen. Gistermiddag viel er in Noord Holland nog een enkele bui, elders flink wat zon en plaatselijk een graad of 15.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden