Keith Bakker krijgt 5 jaar voor misbruik

Slachtoffers opgelucht na vonnis Drie gevallen verkrachting bewezen

De Amsterdamse rechtbank heeft gisteren verslavingsdeskundige Keith Bakker veroordeeld tot vijf jaar cel voor seksueel misbruik van zeven meisjes en jonge vrouwen. Bakker mag tevens tien jaar niet optreden als hulpverlener. Het OM had zeven jaar cel geeist.

Een aantal meisjes hoorde hand in hand het vonnis aan. Ze waren duidelijk opgelucht toen de rechter oordeelde dat Bakker ook gestraft diende te worden voor verkrachting. In veel gevallen was het hun woord tegen dat van Bakker. Die heeft veel feiten bekend, maar op het zwaarste punt van de tenlastelegging, de verkrachting, bleef hij ontkennen. In drie gevallen achtte de rechter verkrachting bewezen. Niet omdat Bakker fysieke dwang had toegepast, maar vooral omdat hij zijn machtsoverwicht - een groot leeftijdsverschil en zijn positie als therapeut voor eetstoornissen - had benut om meisjes tot seksuele handelingen te dwingen. Het ongevraagd tonen van porno in zijn huiskamer was een actie die de meisjes moest forceren tot het toestaan van zijn avances. Strafverzwarend is de omstandigheid dat vier van de meisjes op het moment van het vergrijp misbruik minderjarig waren en twee ook nog eens jonger dan zestien jaar.

Zwaar weegt ook mee dat Bakker wist dat hij fout zat. De meisjes werd op het hart gedrukt niet over de seks die ze met Bakker hadden te praten. Een enkele keer dreigde hij het leven van een van de meisjes te verpesten als zij erover zou spreken. De rechter was weinig coulant voor Bakker omdat het misbruik op grote schaal had plaatsgevonden en Bakker ook nog eens met HIV is besmet. Dat maakt met name de verkrachting extra laakbaar.

De 51-jarige Bakker gaat volgens zijn advocaat tegen het vonnis in beroep en dat op twee gronden. De bewezenverklaring van de verkrachting wordt aangevochten en daarmee ook de hoogte van de straf. Bakker was gisteren niet in de rechtbank aanwezig.

Na afloop van de uitspraak las een van de slachtoffers een emotionele verklaring voor in de hal van de rechtbank. Zij zei blij te zijn dat haar stem en die van andere slachtoffers is gehoord. Een deel van de slachtoffers van Bakker zegt het leven weer op de rit te hebben, en een paar worden nog behandeld. Niet meer voor de eetstoornis waarvoor hulp bij Bakker werd gezocht maar voor de gevolgen van Bakkers afgedwongen seksuele handelingen.

Uit de eerste reactie van meisjes en hun ouders blijkt dat zij vooral veel waarde hechten aan het feit dat de rechter de verklaringen van de meisjes betrouwbaarder achtte dan de versie van Bakker. Wellicht was dat nog belangrijker dan de hoogte van de straf. Of, zoals een ouder zei: "Als vader vind je de hoogte van de straf nooit hoog genoeg."

Dat de straf voor Bakker uiteindelijk lager uitvalt dan de eis, komt doordat twee ten laste gelegde verkrachtingen niet bewezen konden worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden