Recensie

Keijzer laat orgel in alle grootsheid horen

André Keijzer - Een grootse klank Beeld Trouw
André Keijzer - Een grootse klankBeeld Trouw

André Keijzer
Een grootse klank - orgel Augustijnenkerk Dordrecht
***

Christo Lelie

Naast het beroemde Kam-orgel in de Grote Kerk, bezit Dordrecht nog een tweede, minder bekend monumentaal instrument. Het staat in de Augustijnenkerk. Dit Maarschalkerweerd-orgel uit 1899 moet nodig een renovatiebeurt ondergaan. Om het hiervoor benodigde geld bijeen te brengen, heeft de vaste organist van deze kerk André Keijzer een benefiet-cd opgenomen.

Aanschaf ervan is niet alleen goed voor dit prachtige orgel, maar ook voor de orgelliefhebber. In een breed repertoire laat de bekwame Keijzer dit orgel in alle kleurenpracht en grootsheid horen. Het is een laatromantisch instrument, vooral geschikt voor Nederlandse werken gecomponeerd rond de bouwtijd van het orgel.

Ook voor latere stukken zoals ‘Passacaglia, koraal en fuga’ van Cornelis de Wolf, ‘Toccata’ van Jan Nieland en koraalbewerkingen van Klaas Bolt en Arie Keijzer is het geschikt. Dankzij een goede vertaalslag klinkt zelfs Bach er goed op. Voor de Franse muziek is dit instrument, ondanks de grote klankuitstraling in de rijke akoestiek, wat beperkt.

Maar het pleit voor het vakmanschap van André Keijzer dat hij toch in staat bleek bijvoorbeeld Francks ‘Choral nr. I’ overtuigend te vertolken. Dat het orgel gerenoveerd moet worden, is niet te horen, maar nodig is het.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden