Weblog

Keiharde strijd om niet zo slimme meter

Thelma Taormina wapent zich wel heel letterlijk tegen de oprukkende slimme meter. Beeld KHOU 11 News
Thelma Taormina wapent zich wel heel letterlijk tegen de oprukkende slimme meter.Beeld KHOU 11 News

De strijd om de slimme meter heeft, in ieder geval in het Amerikaanse Houston, een nogal letterlijk te nemen betekenis gekregen. De kogels vlogen nog net niet door de lucht.

Thelma Taormina, een 55-jarige inwoonster van Houston in Texas, had het haar energiebedrijf nog wel zó goed duidelijk gemaakt: 'Ik wil geen slimme meter!' Bij haar tuinhek had ze zelfs een helder leesbaar bord neergezet met het opschrift 'Verboden toegang, en op dit erf zal geen slimme meter worden geïnstalleerd'.
Maar dat energiebedrijf was eigenwijs en stuurde een al even eigenwijze monteur op Taormina af. Die liep richting oude elektrameter om die te verwijderen. Taormina probeerde het te verhinderen maar werd herhaaldelijk weggeduwd.
Daarop besloot ze haar laatste redmiddel uit de kast te halen: haar pistool. Dat had het gehoopte effect; zonder dat er een schot werd gelost, droop de monteur af.
Taormina heeft een wapenvergunning en stond op eigen erf, en de monteur negeerde het bord bij het hek, dus Taormina denkt in haar recht te staan. Het energiebedrijf zegt echter het er niet bij te laten zitten en Taormina voor de rechter te zullen dagen.

Of het bedrijf daar een gewillig oor vindt, is nog de vraag. Taormina wenst geen slimme meter omdat die volgens haar en haar man een inbreuk op hun privacy maakt. Zo'n slimme meter kan precies zien wanneer iemand een wasmachine, computer, tv of spaarlamp aanzet, en zo ook of iemand thuis is. Allemaal zaken die een energiebedrijf volgens de Taormina's niet hoeft te weten.
Het argument lijkt aan te slaan. Volgens de nieuwszender KHOU 11 News uit Houston overweegt de toezichthouder op nutsbedrijven in Texas om huiseigenaren het recht te geven slimme meters te weigeren en te verwijderen.

Ook in Nederland bestaat weerstand tegen de introductie van slimme meters. Aanvankelijk wilde de Tweede Kamer de invoering verplicht stellen, met gevangenisstraf voor de weigeraars. Maar daar heeft de Eerste Kamer gelukkig de allerscherpste kantjes vanaf gehaald.

Speeltje van Big Brother en Big Industry
Zoals u wellicht weet ben ikzelf ook allesbehalve een fan van dit nieuwe speeltje van Big Brother en de industrielobby. Het ding kost zo'n zeven miljard als we 'm landelijk invoeren, en dat wordt dan volgens de voorstanders terugverdiend doordat we allemaal een paar procent zuiniger zullen omspringen met energie.
Ik heb nu ruim een jaar zonnepanelen op mijn dak, waardoor ik 80 procent op mijn stroomrekening bespaar, en ik heb vorig jaar muren geïsoleerd waardoor ik 20 procent op mijn gasverbruik bespaar. Me dunkt dat ik genoeg aan energiebesparing doe om de niet zo slimme meter te mogen overslaan...

(Met dank aan een tipgever uit de triple-diamondcategorie!)

Meer energievuurtjes laat ik branden via Twitter: @VincentDekker4.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden