Keiharde botsing over WW-kwestie

oud zeer - Woedende vakbonden schorten het overleg op omdat werkgevers 'weigeren afspraken na te komen'.

De werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland zetten gisteren geen handtekening onder de plannen om de versobering van de WW te repareren. Dit leidde tot grote woede bij de vakbonden FNV, CNV en VCP. "Dit is pure onwil. Wat zijn afspraken met werkgevers dan nog waard?", reageerde FNV-voorzitter Han Busker.


Het signeren door de werkgevers zou een formaliteit zijn, dachten de vakbonden. Hun naam stond immers ook onder het sociaal akkoord uit 2013 waarin was afgesproken om een derde jaar WW-uitkering weer mogelijk te maken. "Afspraak is afspraak", zei CNV-voorzitter Maurice Limmen, eerder deze week in Trouw.


Maar er ontstond onrust bij de werkgevers. Hoewel de werknemers zelf de kosten voor het derde jaar WW zouden betalen, vrezen werkgevers dat de looneisen van de vakbonden daardoor hoger worden. "De uitkomst van de constructie voor het derde jaar WW maakt niemand in werkgeversland blij", zei Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW gisteren in De Telegraaf. "Daarom hebben wij besloten om bestuurlijk nog een rondje goed te praten binnen onze organisaties. Dat is nodig voor het draagvlak."


De Boer zegt wel nog altijd achter de afspraken in het sociaal akkoord te staan. Toch liet hij bij zijn aantreden in 2014 al weten met veel onderdelen niet blij te zijn. Hij zei destijds over de werkloosheidswet: "Het is niet de bedoeling dat het derde jaar WW er weer in wordt gebracht."


De vakbonden schorten nu al het overleg met de werkgevers tot nader order op. Dat er veel oud zeer zit, blijkt uit de reactie van Busker (FNV): "Nu doen ze het weer. Eerst doorgaan met alle risico's afschuiven naar de werkenden en onzeker werk tot norm maken. Daarna kwam de aanval op de ontslagbescherming. En nu de afspraken over de WW op de lange baan schuiven."


CNV-voorzitter Limmen: "Werkgevers zijn bezig met het slopen van de polder. Wij hebben met werkgevers de harde afspraak dat we de WW repareren. Daarmee kunnen we nu eindelijk concreet aan de slag. Nu steken werkgevers een stok in het wiel. Zo werkt het niet. Doorpolderen in Den Haag over al die andere urgente problemen op de arbeidsmarkt heeft zo helaas geen enkele zin."


De vakbonden willen niet meer om tafel met werkgevers "die zich zo onbetrouwbaar tonen". De cao-overleggen gaan door maar alle andere gesprekken met werkgevers over pensioenen, loondoorbetaling bij ziekte en de toekomst van de arbeidsmarkt liggen voorlopig stil. De vakbonden gaan nu overleggen met de leden over vervolgstappen. Busker: "Het vertrouwen is geschonden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden