Keihard gevallen, niet gebroken

WILFRIED VAN DER BLES EN LEX OOMKES

De verpersoonlijking van het paarse kwaad, waagt vandaag een eerste stap in politiek Den Haag in meer dan tien jaar. Ad Melkert presenteert vanavond aan de PvdA zijn rapport over een links antwoord op de economische crisis. De opmaat voor een politieke comeback?

Melkert leek aan het einde van de vorige eeuw comfortabel op weg naar het premierschap. Hij werd grondig voorbereid, eerst als minister van sociale zaken in het eerste paarse kabinet, daarna als fractievoorzitter tijdens het tweede kabinet-Kok. Ruim voor de nieuwe verkiezingen werd hij als opvolger van Wim Kok op het schild gehesen.

Maar het ging faliekant mis. Melkert, ook in delen van zijn eigen partij niet de populairste politicus, werd de verpersoonlijking van alles wat onder paars misging. Zijn door de buitenstaander als koel en afstandelijk ervaren wijze van politiek bedrijven werd, om het zacht uit te drukken, niet altijd en niet door iedereen geapprecieerd.

De klap op de vuurpijl was het befaamde optreden van Melkert tijdens het slotdebat op de televisie na de gemeenteraadsverkiezingen in het voorjaar van 2002. Melkert kreeg van de kiezer een draai om de oren van jewelste, terwijl een nieuwe ster, Pim Fortuyn, een grote slag sloeg in Rotterdam.

Opeens zag de toekomst er minder zonnig uit. Of de grote teleurstelling nu de reden was of niet, Melkert kwam in het slotdebat over als een slecht verliezer. Hij keurde Fortuyn nauwelijks een blik waardig en ook de felicitaties kwamen maar moeizaam over zijn lippen.

Melkert werd voor Fortuynisten de bron van alle kwaad. Na de moord op Fortuyn en de grote overwinning van zijn LPF bij de Kamerverkiezingen, moest Melkert het ontgelden. Al op de avond van de moord eiste een menigte vlak onder het raam van de werkkamer van Melkert genoegdoening.

Melkert moest beveiligd worden. Hij 'vluchtte' uiteindelijk en werd bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Daarna volgden functies als vice-secretaris-generaal van de VN-ontwikkelingsorganisatie en speciaal VN-gezant in Irak.

Maar Melkert is terug in Nederland. Hij liet in interviews inmiddels al weten dat de Haagse politiek wat hem betreft geen no-go-area is.

Premier Rutte meldde recent dat PvdA-leider Samsom en hij tijdens de formatie hebben afgesproken geen ruzie te maken over welke partij de opvolger mag leveren voor Neelie Kroes als de Nederlandse commissaris in de nieuwe Europese commissie. Hardnekkige geruchten willen dat ook Melkert kandidaat is.

Vanavond zet Melkert de eerste stap van wat wel eens een terugkeer in de politiek zou kunnen blijken te zijn. Hij was voorzitter van een commissie die de PvdA instelde na het regeerakkoord van 2012. Die commissie moest nadenken over het sociaal-democratische antwoord op de economische crisis. Dat gaat, zo liet hij al blijken, niet geheel het huidige regeerakkoord volgen. Melkert vindt de fixatie op het financieringstekort achterhaald. Wat hem betreft worden investeren en banen creëren belangrijker doelen.

in het nieuws omdat ...
... hij vandaag een rapport presenteert dat zijn terugkeer in de politiek zou kunnen inluiden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden