Kefah Allush

Nu Nederland voorzitter is van de Europese Unie komt in een serie interviews de vraag aan de orde wat het Nederlanderschap nog bij mensen losmaakt. Vandaag Kefah Allush, Nederlander van Palestijnse afkomst en programmamaker bij de NPS, die bij gebrek aan een beter Nederland het leukste land ter wereld vindt.

De gulden, traditie, oude allure. Het klinkt op het eerste gehoor merkwaardig uit de mond van een flitsende 27-jarige programmamaker, nota bene van Palestijnse afkomst. Hij was eindredacteur van het NPS-minderhedenprogramma Binnenland, presenteerde een quiz met jonge mensen over hun beroep en leidt nu de twaalfkoppige redactie van de NPS-reportageserie 'Urbania, een stadstriptiek'. Hoe Nederlands voelt Kefah Allush zich?

“Ik sta niet op met de gedachte 'ik ben Nederlander, dit is mijn Nederlanderschap'. Ik denk niet over mezelf in termen van nationaliteit of etniciteit. Ik ben gewoon wie ik ben. Ik ben eerder verbaasd over de verbazing van anderen. Dat ik goed Nederlands spreek bij voorbeeld. Wat een onzin, denk ik dan. Ik ben hier gekomen toen ik een jaar was, ik ben opgegroeid in Vlaardingen. Je zou je moeten verbazen als ik níet goed Nederlands sprak!

Ik pas me erg snel aan aan mijn omgeving. Normaal klinkt mijn Engels Amerikaans, maar in Engeland klinkt het Engels. Ik heb een tijd in Utrecht gewoond. In een Utrechtse snackbar vraag ik dus niet om een 'frietje', maar zeg ik: ajjenpatátjevome? Ik vind dat heel Nederlands. Wij kijken wat opportuun is.

Goed aan Nederland is, dat wij onszelf niet zo ophemelen. Als in Nederland veel meer nadruk werd gelegd op de nationale cultuur, zou ik hier niet willen wonen. Ik heb niks met een vlag. Niet met de Palestijnse, en ook niet met de Nederlandse. Dat kan in Nederland. Als ik het Nederlands elftal zie stuntelen als ze het volkslied mee moeten zingen... Ik ken het nog beter dan zij. 'De prinse van Oranje ben ik vrij onverveerd, de koning van Hispanje heb ik altijd geëerd.' Dat is behoorlijk Europees, trouwens.

We zijn een klein land. Dat dwingt tot nuchterheid en zakelijkheid. We kunnen in Europa wel van alles willen, maar als je geen olifant bent, moet je geen ruzie zoeken met olifanten. Wat hebben we er nu aan om stoer te gaan doen tegen die Duitsers en tegen die Fransen? Als die een scheet laten dan hollen wij gewoon dertig kilometer de andere kant uit. Slim aanpakken dus.

Ik ben niet ontzettend trots op Nederland, maar kan me wel kwaad maken als het wordt aangevallen. Bij voorbeeld over het Franse gezeik over ons drugsbeleid. Kijk dan naar de cijfers, denk ik dan. Ons beleid heeft veel meer effect dan dat van jullie. Daar moeten we aan vasthouden. En ook aan ons sociale beleid, al wordt daar al hard aan geknaagd. En ons immigratiebeleid. Dat soort verworvenheden maken Nederland tot wat het is. We moeten er niet hoog over opspelen, maar vriendelijk naar het buitenland blijven lachen. En gewoon blijven doen wat we doen. Voor de rest kunnen ze de boom in. “Wat we ook moeten houden is ons koningshuis. Dat is zo vréselijk lachen. Zo'n leuk, lief koningshuisje. Ik verheug me op Willem Alexander als 'koning Willem de vierde'. Gewéldig. In Engeland is het koningshuis een en al leedvermaak, maar in Nederland zit een echt schandaal er niet eens in. Bernard heeft wel eens wat gescharreld, maar dat stelde weinig voor. Ze rammen hoogstens eens een auto tegen een boom. En zo'n koningin die eens per jaar een verhaaltje voorleest dat geschreven is door de minister-president. Dat is toch geinig? Daar moeten we dus absoluut nóóit vanaf.

Ik hou uiteindelijk wel van Nederland. Het gefröbel. We vergaderen werkelijk over alles. Je hebt geen vrienden maar een netwerk, dat soort shit. Wij hebben carpoolstroken waar niemand over rijdt. We hebben ook de leukste racisten. Janmaat is een geweldige man. Hij kan geen zin uitspreken zonder het hele publiek te bespugen. Die moeten we toch houden?

Bij gebrek aan een beter land vind ik Nederland het leukste land in de hele wereld. Na dit gesprek ben ik anti-Europa. Ik vind dat we helemaal níets moeten inleveren. Het is eigenlijk net zo als je praat over je partner. She may be a bitch, but she is mine.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden