Interviewer

Kefah Allush wint de Sonja Barend Award

Kefah Allush. Beeld ANP
Kefah Allush.Beeld ANP

Kefah Allush heeft maandagavond de Sonja Barend Award gewonnen voor het beste televisie-interview van het jaar. Hij kreeg de prijs voor zijn gesprek met Peter van Uhm, oud-Commandant der Strijdkrachten, in het EO-programma ‘De Kist’.

Van Uhm vertelt in het interview over de dood van zijn zoon, die tijdens een missie in Afghanistan om het leven kwam. Hoewel dat inmiddels 10 jaar geleden is, bekent presentator Kefah Allush (49) aan Van Uhm dat hij zich nog nooit zo ongemakkelijk heeft gevoeld om met auto en kist aan te komen als bij dit gesprek. ‘In uw vak worden kisten en de dood met veel meer soberheid en piëteit omgeven dan in mijn vak, waar ik met een koddig karretje aan kom rijden.’

De jury van de Sonja Barend Award, die sinds 2009 jaarlijks wordt uitgereikt, schrijft dat Allush “op integere manier exact de juiste toon weet te vinden. Nooit op zoek naar de traan, maar wel confronterend: ‘Waar is uw zoon nu?’ Aan het eind van het gesprek vraagt Allush: ‘Gaat het goed met jullie? Het antwoord: ‘Waar we nu staan, gaat het goed. Maar makkelijk is het natuurlijk niet’.”

Kefah Allush is een Nederlands presentator en producent van Palestijnse komaf. Hij is christen geworden en werkt sinds 2009 bij de EO. Hij is een van de weinige Nederlandse televisiemakers met een migratieachtergrond uit het Midden-Oosten, net als bijvoorbeeld Sinan Can en Danny Ghosen. Omdat zij Arabisch spreken, voegen ze een belangrijke factor toe aan de Nederlandse televisie.

De pijn en het gewone leven een plaats geven

In het Midden-Oosten heeft Allush toegang tot mensen die de van oorsprong Nederlandse makers niet zo direct kunnen bereiken. In 2016 maakte hij dan ook de prachtige zesdelige serie ‘Van Nablus naar Ninevé’, waarin hij oude volken en culturen in het Midden-Oosten herontdekte: Samaritanen, mandeeërs, jezidi’s en andere volkeren. In een regio die bijna alleen het nieuws haalt door oorlog en geweld, liet hij zien hoe mensen gewoon hun leven voortzetten en leunen op hun eeuwenoude tradities. Kefah Allush slaagt erin om de pijn én het gewone leven in die regio een plaats te geven.

In 2017 kwam het vervolg: ‘Van Ninevé naar Nazareth’. En afgelopen voorjaar maakte hij een nieuwe vervolgserie over onbekende volken in het Midden Oosten (en Noord Afrika): ‘Van Atlas naar Arabië’.

In het EO-programma 'De kist' gaat presentator Kefah Allush in gesprek met mensen over leven en dood. Beeld ANP
In het EO-programma 'De kist' gaat presentator Kefah Allush in gesprek met mensen over leven en dood.Beeld ANP

In zijn interviews voor zijn EO-serie ‘De Kist’ verstaat Allush de kunst van het luisteren. Het programma gaat expliciet over de dood, en dat levert niet altijd gemakkelijke gesprekken op. Maar ook hier weet hij verhalen van liefde en verdriet beide te omarmen.

Het bekroonde gesprek met Peter van Uhm was nog complexer, omdat de oud-commandant der strijdkrachten niet alleen op de eerste dag van zijn nieuwe baan zijn zoon verloor in Afghanistan, maar ook als opperbevelhebber ging over missies van leven en dood. Allush laveert daar heel nauwkeurig tussendoor zonder sentimenteel te worden. Het resultaat is een gesprek waarnaar je ademloos luistert.

Lees ook:

Sonja Barend Award voor Eva Jinek: een echte makersprijs

In 2018 won Eva Jinek de Sonja Barend Award voor haar ‘vechtinterview’ met Farid Azarkan van de partij Denk.

Geen angst voor de dood; deze mensen halen hun kist alvast in huis

Veel mensen steken het liefst hun kop in het zand als het over hun eigen afscheid gaat, anderen bereiden hun uitvaart juist tot in de puntjes voor. Een enkeling pakt het voortvarend aan en haalt alvast een kist in huis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden