Kees van der Staaij stuurde Paula Schot gelukwensen, géén officiële felicitatie

Paula Schot (24), de nieuwe lijsttrekker van de SGP in Amsterdam. Beeld ANP
Paula Schot (24), de nieuwe lijsttrekker van de SGP in Amsterdam.Beeld ANP

Een vrouw als lijsttrekker bij de SGP blijkt alsnog een probleem te zijn voor de partij. Althans, voor het partijbestuur. Voorzitter Maarten van Leeuwen laat nadrukkelijk weten dat er géén felicitaties komen van het landelijke partijbestuur voor Paula Schot, de eerste vrouw die voor de SGP in Amsterdam de lijst trekt. Ook bij SGP-fractieleider Kees van der Staaij ligt het woord ‘felicitaties’ bij nader inzien gevoelig.

Wilma Kieskamp

Van Leeuwen trekt in het partijblad De Banier een hele pagina uit om de leden uit te leggen dat het hoofdbestuur ‘de politieke participatie van vrouwen niet actief zal stimuleren’. Enerzijds is de SGP verplicht om vrouwen op de lijst te zetten, na een uitspraak van de rechter. Anderzijds houdt de SGP vrijheid om zijn eigen standpunt uit te dragen, schrijft de voorzitter. ‘Op grond van de Bijbel’ ziet de SGP ‘een onderscheiden roeping en verantwoordelijkheid ten aanzien van het regeerambt voor mannen en vrouwen’. Dat staat nog steeds in het beginselprogramma en staat op gespannen voet met een politieke rol voor vrouwen.

Het hoofdbestuur wenste geen officiële felicitatie te geven aan Paula Schot. Dat bleek pas toen het Reformatorisch Dagblad per ongeluk geschreven had dat zulke gelukwensen wel waren gegeven.

Van der Staaij stuurde Schot destijds wel een sms met gelukwensen, maar dat mag, blijkt achteraf, geen officiële felicitatie heten. Navraag bij zijn woordvoerder leert dat de sms bedoeld was als ‘persoonlijk bericht’, niet namens de fractie. Van der Staaij zei eerder in Trouw dat lokale afdelingen van de SGP zelf moeten kijken of ze een vrouw op de lijst willen

Schot zelf is niet verrast dat felicitaties nog zo gevoelig liggen, zegt ze. Veranderen kost tijd, ook in de SGP, stelt ze. “Ik heb zoveel positieve reacties gehad uit de partij. Daar houd ik me aan vast.”

Lees ook:

Met een vrouw als lijsttrekker in Amsterdam zet de SGP een grote stap. Paula Schot is symbool voor het toenemend aantal actieve jonge, hoogopgeleide vrouwen in de partij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden