Kees Broere in Liberia: indrukwekkend, dapper

Vanuit de veilige studio in Hilversum voerde NOS-presentator Rob Trip deze week met nauwelijks verholen bewondering een kruisgesprek met zijn correspondent voor Afrika, neergestreken in Liberia om de ebola-ellende te verslaan. Op Twitter noemen collega-journalisten de reportages die Kees Broere vanuit Monrovia maakt voor het 'NOS-Journaal', 'Nieuwsuur' en de Volkskrant 'indrukwekkend en dapper'.

Correspondent Kees Broere, gestationeerd in Kenia, is samen met cameraman Marco Prins afgereisd naar één van de hotspots van de epidemie. Zij leverden de afgelopen dagen indringende, schrijnende beelden en verhalen over mensen die op straat liggen te sterven, en gebrek aan plaats in de noodklinieken. Overbelaste hulpverleners, aan het werk in knalgele maanpakken - die inmiddels met wrange humor ook 'bananenpakken' worden genoemd.

Broere stort in zijn reportages niet louter een vrachtwagenlading schokkende beelden uit, maar laat juist ook zien hoe het dagelijks leven in Monrovia doorgaat. Hoe je in de drukke stad lichamelijk contact probeert te vermijden, hoe je op straat slalommend afstand van elkaar houdt. Marco Prins filmde hoe Broere en hun lokale chauffeur meneer Sha s'ochtends toch beleefd proberen te begroeten, onder dit regime van niemand-aanraken. Broere doet het voor: "We gaan ervan uit dat meneer Sha en ik allebei niet besmet zijn. En toch geven we elkaar geen hand. Zelfs de tegenwoordig populaire ellebooggroet kan niet meer. Ons rest niet meer dan een gebaar in het luchtledige."

'Ebola-verslaggeving' op locatie in West-Afrika is niet zo'n populaire bezigheid in de journalistiek. "Je wilt niet dood", hoorde ik laatst een collega zeggen. Oorlogsverslaggeving is ook geen kattepis, maar op televisie zie je nog altijd meer correspondenten met helm en scherfvest voor een kapotte tank staan dan tussen de besmette lichamen in Liberia, Sierra Leone of Guinee.

Op enkele dappere artsen en verpleegkundigen na bleef de wereld langdurig een andere kant op kijken en ook de meeste media versloegen de ebolacrisis de afgelopen weken liever veilig vanaf de redactieburelen. Wat de Nederlandse tv betreft, zendt de NOS nu naast de reportages van Kees Broere ook het werk uit van de Vlaamse VRT-verslaggever Peter Verlinden. Nog zo'n ervaren Afrika-deskundige, die blijkbaar de noodzaak om verslag te doen afwoog tegenover de risico's. "De mensen in Liberia voelen zich in de steek gelaten door hun eigen overheid en de wereld", zei Verlinden in één van zijn reportages.

Het was Broere zelf die er bij de NOS-redactie op aandrong dat hij in het vliegtuig zou stappen naar Liberia. "Hij heeft het zelf heel erg gewild. Hij vond het een buitengewoon belangrijk verhaal dat verteld moest worden", vertelt NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff. Vervolgens werd afgewogen of en hoe hun correspondent in zo'n riskant gebied zou kunnen werken.

Kees Broere leverde zijn reportages. Waarmee hij aantoonde dat een grotere internationale hulpactie voor West-Afrikaanse landen pure noodzaak is. Over de vraag wie Nederlandse Journalist van het Jaar moet worden hoeft niet lang te worden nagedacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden