Keen zit gevangen in eigen tafeltennisweb

AMSTERDAM - Voor Trinko Keen is het lange wachten begonnen. Vijf dagen voor de Top Twaalf in Charleroi weet de tafeltennisser nog steeds niet waar hij aan toe is. En onzekerheid bannen topsporters het liefst uit, want twijfels knagen aan het zelfvertrouwen.

De 'zekerheid' die Peter Engel ruim een week geleden gaf over de deelname van Keen aan de Top Twaalf, blijkt op zijn minst voorbarig te zijn geweest. Tijdens de European Ladies Team Cup in Coesfeld ving de bondscoach in de wandelgangen op dat de naar Griekenland uitgeweken Roemeen Calin Creanga zich had afgemeld. Creanga, die evenals Keen in de tweede Bundesliga speelt, zou te veel hinder ondervinden van de schouderblessure die hij opliep tijdens het Olympisch kwalificatie-toernooi in Manchester. Maar in Charleroi weten de organisatoren van de 26ste Top Twaalf niets van een afmelding van de Griek. Bij de groepsindeling, eind vorige week, gingen de Belgen ervanuit dat niet Keen maar Creanga zijn debuut maakt.

En dus verkeert Keen in onzekerheid. Hij moet zich komende vrijdag wel melden in Charleroi, maar hij weet dat hij een dag later misschien alweer thuis is. Een onbevredigende situatie, omdat Keen in zijn seizoensopbouw geen rekening heeft gehouden met de Top Twaalf. “Het is niet makkelijk, omdat ik net een piekperiode achter de rug heb”, zegt Keen. “Het eerste deel van het seizoen was gespitst op het Olympisch kwalificatie-toernooi in Manchester.” Die missie liep op een deceptie uit. Na zijn verrassende halve finales bij de open Zweedse titelstrijd gold Keen in Manchester als een van de favorieten, maar in tegenstelling tot zijn zus Gerdie, Mirjam Hooman en Danny Heister miste hij de Olympische boot.

Na die anti-climax raakte de 24-jarige Keen een week geen batje aan. In die periode van rust verdween voor een deel de teleurstelling èn de koorts die hem in Manchester zijn kop kostte. “Er viel een last van mij af”, aldus Keen, “maar de naweën die ik ondervond omschrijf ik als een crisis. Ik voelde mij wisselvallig, met slechte en goede perioden. Ik probeerde alle begatieve invloeden eruit te knijpen. Een week lang wilde ik niets met tafeltennis te maken hebben, want voor mijn gevoel had doorgaan in ieder geval geen zin. Maar die spanning is er, je kunt jezelf niet voor de gek houden. Tenminste, ik kan dat niet. Dit is het tafeltennis-leven, ik heb dus geen keus.”

Het liefst had Keen een vliegreis met onbekende bestemming geboekt, maar een dergelijk uitstapje gunde hij zichzelf niet. Vluchten kan niet meer, hij zit gevangen in zijn zelf geweven tafeltennisweb. “Ik ben niet in de positie om een evenement als de Top Twaalf te laten schieten”, weet Keen, de nummer vijftien van de Europese ranglijst. Maar hij zit wel een beetje met de reserverol in de maag. In het tweede weekeinde van februari neemt hij in Nantes met Heister deel aan weer een Olympisch kwalificatie-toernooi, dan voor het dubbelspel. “Voor het dubbel hoef ik niet veel dingen aan te passen, maar je gaat je afvragen: waar ga je nu voor”, zegt Keen. “Dat is vervelend. Je kunt niet achter elkaar pieken, het is een beetje te veel van het goede”.

Met een eventueel optreden op de Top Twaalf in Charleroi kan Keen wellicht goede zaken doen in het zoeken naar een achterdeur voor het Olympisch toernooi in Atlanta. De ITTF, de internationale federatie, heeft namelijk nog een aantal wild cards achter de hand. Met die mogelijkheid heeft Keen, met opzet, zich nog niet beziggehouden. “Als ik nu daaraan ga denken, krijg ik zo'n zelfde stress-situatie als voor het kwalificatie-toernooi in Manchester”, erkent Keen, die volgend jaar onder contract staat bij de Bundesligaclub TTV Jülich. “Dan blijf je aan de gang. Zo'n wild card is een lobby-zaak en ik sta ver van de ITTF-mensen af. Dat laat liever over ik aan de lobby-kwaliteiten van Ton van Happen (de topsport-manager binnen de Nederlandse tafeltennisbond, red.).”

Het Top Twaalf-toernooi komt misschien op een ongelegen tijdstip, het feit dat Keen er zo dichtbij is, vormt wel een erkenning van zijn kwaliteiten. Nooit eerder bereikte een Nederlandse tafeltennisser op eigen kracht de drempel van het jaarlijkse toernooi tussen de beste twaalf spelers van Europa. In 1991 kreeg Paul Haldan een wild card voor de Top Twaalf in Den Bosch. Mocht Keen er straks in Charleroi niet bij zijn, betekent uitstel geen afstel. Volgend jaar vindt het toernooi in Eindhoven plaats en dan heeft Keen recht op zo'n wild card. Gezien de progressie van zijn spel lijkt het aannemelijk dat hij tegen die tijd hoog genoeg staat op de ranglijst om zich rechtstreeks te kwalificeren. Dus zonder twijfels en onzekerheden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden