Keen en Heister beginnen niet honderd procent fit aan EK tafeltennis

Van onze tafeltennismedewerker VEENENDAAL - De Nederlandse mannenploeg dacht dit jaar te kunnen strijden om de medailles bij de Europese kampioenschappen tafeltennis, die vandaag in het Slowaakse Bratislava starten. Maar een geheimzinnig virus (Trinko Keen) en een voetblessure (Danny Heister) hebben er voor gezorgd dat Oranje de ambities heeft moeten bijstellen.

Het ontbreken van een sterke derde man in het Nederlands team lijkt het koningskoppel Danny Heister/Trinko Keen te gaan opbreken. Sinds Henk van Spanje en Paul Haldan Oranje twee jaar geleden vaarwel zeiden, moet het jeugdige duo het Nederlands team dragen. Vorig jaar liet Haldan zich nog overhalen om het koppel Keen/Heister te ondersteunen om promotie naar de Superliga af te dwingen, maar die eenmalige rentree liep op een groot fiasco uit. Dit jaar stond vooral in het teken van de kwalificatie voor de Olympische Spelen. Heister won begin dit jaar het kwalificatietoernooi in Manchester, maar Keen ging in de herkansingsronde van het evenement kopje onder. Vervolgens plaatste Keen zich via het dubbelspel wel voor Atlanta. Een met verhoging spelende Keen balanceerde in Engeland continu op het randje van wat verantwoord was. “Ik had mijn totale programma op dit toernooi afgestemd, maar het lichaam wilde niet meer”, zei Keen destijds. Nu heeft de 24-jarige Randwijker nog steeds last van een virus. “Mijn conditie is niet zo best,” zei de Nederlands kampioen aan de vooravond van het EK. “De dokter heeft me een week volledige rust voorgeschreven. Verder onderzoek of bloed prikken heeft nu geen zin. Ik moet gewoon naar mijn lichaam luisteren. Dinsdag heb ik weer licht getraind. Maar na 45 minuten had ik al last van knikkende knieën. Bij alles wat ik doe, ben ik snel moe. Het is en blijft moeilijk om in deze overvolle agenda prioriteiten te stellen.” Toch was het voor Keen geen overweging om het landentoernooi te laten schieten en thuis nog wat aan te sterken. Keen: “Ik kan beter in Bratislava uitrusten dan in Nederland, want dan moet ik de ploeg weer in mijn eentje achterna reizen. Ik weet nog niet tot hoever ik kan gaan, maar dat zie ik in Slowakije wel. We hebben onze doelstelling dan ook noodgedwongen moeten bijstellen. Ik ben ervan overtuigd dat we hadden kunnen strijden om een plek op het podium, maar dat is nu niet realistisch. Handhaven in de hoogste categorie is nu het belangrijkste, want over twee jaar wordt het EK in Nederland gehouden.”

Nederland heeft met Frankrijk, Duitsland, Rusland, België en Slovenië een zware loting getroffen. Wellicht dat de bondscoach bij de mannen, Paul Noël, alleen op Keen een beroep doet in de wedstrijden tegen Slovenië en Rusland. Tegen de zwakkere broeders moet Oranje het vege lijf zien te redden. Ook verschijnt zijn dubbelspelpartner, Danny Heister niet geheel fit aan de start. Hij heeft last van een lichte botvliesontsteking aan de hak. “Maar daar word ik iedere dag voor behandeld. Ik heb in ieder geval geen last meer van hartkloppingen zoals bij de Nederlandse kampioenschappen. Dat had louter en alleen met oververmoeidheid te maken,” aldus Heister. Vanwege de malheur heeft Noël op het laatste moment Ronald Vijverberg als vijfde man opgeroepen. Chen Sung en Jörg de Cock waren al direct voor het EK geselecteerd. Het EK betekent in elk geval zijn laatste klus voor de NTTB. Zijn contract wordt niet verlengd vanwege zijn gebrek aan communicatieve en organisatorische eigenschappen. Noël: “Ik laat mijn werkzaamheden daar niet door beïnvloeden. Daar ben ik professioneel genoeg voor.”

Voor het vrouwenteam is het landenevenement alleen geslaagd als de ploeg naar de hoogste divisie promoveert. Twee jaar geleden in Birmingham werd een conflict tussen Vriesekoop/Hooman en de NTTB het vrouwenteam noodlottig. De NTTB zette het tweetal buiten de deur, waardoor Oranje de degradatiewedstrijd tegen de Belgen verloor. Ook dit jaar zette bondscoach Peter Engel de geforceerde verjongingskuur in de Europese Superliga door. Maar opnieuw waren de gevolgen desastreus, want de Nederlandse ploeg ging tegen België tweemaal de mist in, waardoor het team degradeerde. Aanvankelijk was Engel, die in Bratislava Gerdie Keen, Emily Noor en Diana Bakker ook tot zijn beschikking heeft, niet van plan om Vriesekoop/Hooman voor het landentoernooi te selecteren, maar kwam op zijn koppige houding terug, nadat het bestuur van de NTTB hem had 'geadviseerd'. Voor de bond is het van het allergrootste belang dat Oranje in de eerste categorie terecht komt, omdat het EK over twee jaar in eigen land wordt gehouden. Hooman reageerde enthousiast op de uitnodiging, maar Vriesekoop baalde van de late, maar logische invitatie. Vriesekoop: “Eerst wimpelde ik het af, later ben ik toch maar weer akkoord gegaan. Het is beter voor het team en voor mezelf. Zo krijg ik de gelegenheid om in het toernooi te groeien en kan ik wennen aan de omstandigheden.” Vriesekoop heeft van Engel, die voor vier jaar kan bijtekenen, niet de garantie gekregen voor een basisplaats in de wedstrijden tegen Armenië, Oostenrijk, Bulgarije, Israël en Griekenland. “Dat vind ik ook terecht. De bondscoach bepaalt wie wanneer speelt,” aldus de 34-jarige Vriesekoop, die 'blanco' aan haar tiende EK begint. “Ik hoef me niet meer te bewijzen. Ik ga gewoon lekker spelen en dan zie ik wel waar ik uitkom. Of dit mijn laatste EK is? Dat durf ik niet te zeggen. Met mij weet je het maar nooit.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden