Keats' protestants kerkhof in Rome wordt bedreigd

De protestantse begraafplaats van Rome wordt bedreigd: de Nederlandse hoeder vertrekt.

De grote Britse dichters Keats en Shelley liggen er. Het is een toevluchtsoord voor toeristen in het hectische Rome. Toch is de toekomst van de 18de-eeuwse protestantse begraafplaats onzeker. Reden: de Nederlandse ambassadeur houdt ermee op, meldt The Guardian.

Het fondsenwerven voor het onderhoud is vrijwilligerswerk, gedaan door mensen uit de landen waar de doden van de begraafplaats vandaan komen -vooral uit Noord-West Europa, uit Canada en de VS.

Er werken acht mensen.

Na vier jaar zit de termijn van ambassadeur Ronald Loudon erop. Hij vertrekt in oktober en heeft geen opvolger gevonden voor zijn werk als onbezoldigd hoeder van de begraafplaats. Later deze maand belegt Loudon een bijeenkomst om te bezien of een comité haalbaar is.

Jaarlijks bezoeken tienduizend mensen het kerkhof waar Keats en Shelley trekpleisters.

John Keats stierf in Rome, anno 1821, 25 jaar oud. Hij ligt in een hoek van het kerkhof, onder een eenvoudige steen. Percy Bysshe Shelley bereisde toen Italië, waar hij veel schreef. Shelley bezong de dood van zijn vriend Keats in de elegie Adonais. Shelley overleed door verdrinking in 1882 en werd gecremeerd. Zijn as werd begraven op het protestantse kerkhof. Daar ligt ook Goethes enige zoon, Julius.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden