Kea Bouman ging Kiki Bertens al voor in 1927

Kea Bouman in actie op Wimbledon in 1929. Beeld Hollandse Hoogte/Spaarnestad Photo
Kea Bouman in actie op Wimbledon in 1929.Beeld Hollandse Hoogte/Spaarnestad Photo

Ver voor Betty Stöve, Brenda Schultz en zeker Kiki Bertens, die deze week in de WTA Finals speelt, had Nederland al een tennisster van wereldklasse.

Jurryt van de Vooren

Na een sterk seizoen staat Kiki Bertens in de toptien van de wereldranglijst. Ze treedt in de voetsporen, heet het, van Betty Stöve en Brenda Schultz, die ook zo ver reikten. Volgens de officiële statistieken dan, want ruim negentig jaar geleden was Kea Bouman de eerste Nederlandse tennisster van wereldklasse.

De huidige wereldranglijst bij de vrouwen begon in 1975 als de WTA Rankings. Dat wil niet zeggen dat er daarvoor nog niemand op het idee was gekomen om zo’n rangschikking te maken.

De Engelsman Wallis Meyers bijvoorbeeld hield een kleine honderd jaar geleden een eigen wereldranglijst bij als één van de belangrijkste tennisjournalisten ter wereld. Eén keer per jaar stelde hij die op. Het was niet de enige wereldlijst, merkte De Nieuwe Rotterdamsche Courant in oktober 1927 op. ‘De liefhebberij voor ranglijsten wordt elk jaar grooter. Er zijn officieele, officieuse en particuliere; betrouwbare en fantastische.’ Volgens deze krant was de lijst van Meyers internationaal toonaangevend.

‘Het groote feit’

In oktober 1927 stond Kea Bouman op de negende plaats op die lijst van Meyers. ‘Voor het eerst is Nederland dus vertegenwoordigd op deze wereldranglijst,’ aldus Het Algemeen Handelsblad.

Dat jaar verliep dan ook buitengewoon voor Bouman. In juni won zij de Open Franse Kampioenschappen, nu Roland Garros. Zij was zo de eerste Nederlandse winnaar van een grandslamtoernooi – bijna zeventig jaar vóór Richard Krajicek. ‘Het groote feit is gebeurd!’, jubelde sporttijdschrift De Corinthian. ‘Nederland heeft een eindstrijd gewonnen.’

Zoals het hoort, waren de verwachtingen voor Boumans optreden op Wimbledon meteen volkomen overspannen. Zelfs de legendarische Amerikaanse tenisser Bill Tilden bemoeide zich ermee: “Destined to go still further.”

De klap kwam daarom extra hard aan toen de Nederlandse strandde in de vierde ronde. “Wat ’n suffert”, riep collega-tennisser Henk Timmer nadat hij tijdens zijn eigen wedstrijd van de uitschakeling hoorde.

Amerikaanse reis

Ondanks die domper was Bouman in die tijd het Nederlandse tennis ontstegen en daarom verkoos ze een Amerikaanse reis in de zomer boven het Nederlandse kampioenschap. Ze was ook afwezig tijdens een interland tegen Frankrijk, waar beide ploegen zonder hun topspelers in actie kwamen vanwege andere verplichtingen. De Franse reserves wonnen met 10-0, wat het Nederlandse tennis weinig hoop gaf voor een goede opvolgster. Bouman zelf dwong ondertussen respect af tijdens haar Amerikaanse toer.

In 1928 schoof Bouman zelfs door naar de achtste plaats. In dat jaar speelde zij in Den Haag tegen de Amerikaanse Helen Wills, de beste ter wereld. In de dubbel won Bouman nog, samen met partner Madzy Rollin Couquerque, maar in het directe duel had ze geen schijn van kans. Duizenden toeschouwers keken ademloos naar Wills, al duurde het maar 35 minuten. De Amerikaanse kreeg een groot applaus van het Nederlandse publiek.

Het schrappen van tennis op de Olympische Spelen dat jaar in Amsterdam was een grote teleurstelling, want zo kreeg Bouman in eigen land geen kans om haar status als wereldster te bevestigen. Jammer, want echte tenniswedstrijden zijn toch leuker dan een virtuele ranglijst. En zo moest Bouman het met dit gedicht doen:

Goed geslagen, goed getippeld
Kea Bouman kampioen!
Fijne speelster, geef uw wang ’ns
En ontvang een massa-zoen

Lees ook:

Kiki Bertens gaat voortvarend van start in prestigieus eindejaarstoernooi

Kiki Bertens wint in de WTA Finals meteen van een hooggeplaatste concurrente. Een plek in de halve finale is mogelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden