KC Boutiette was niet voorbereid op leven na topsport

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Vanuit Miami Beach is het een flink stuk rijden. Ergens aan de South Dixie Highway heeft hij zijn zaak; het valt niet te missen. Zaak? Hij bedoelt een fietsenwinkel en dus richt ik me daar maar op. Er zijn er wel veertig waar ik langs kom, maar daar heb ik hem: Elite Cycling.

Het eerste dat opvalt in de half duistere ruimte is een grote foto aan de muur: een schaatser wint de sprint van een marathonwedstrijd. Het is een wat grijze foto, maar de eigenaar, KC Boutiette, veertig jaar oud nu, viermaal olympisch deelnemer voor de USA en bekend en geliefd in de Nederlandse schaatswereld, zegt dat dit zijn grootste triomf ooit was. Hij wint hier de Heineken Zesdaagse.

Hij straalt als hij vertelt welke van de knoesten van het marathonpeloton hij daar verslaat. De inline schaatser verscheen in 1993 ineens op het ijs en rondde zijn loopbaan in Nederland op mooie manier af met 23 zeges in marathons.

Er is heel veel gebeurd met deze aanvoerder van de Amerikaanse schaatsploegen van de afgelopen vijftien jaar. Getrouwd met die andere sensatie uit de inlinesport, Jennifer Rodriguez, en weer gescheiden. Van hun zuur verdiende centen begonnen ze deze fietsenwinkel ten zuiden van Miami.

Wisten zij veel! Zakelijk? KC schudt zijn hoofd: „Ik was niet voorbereid op het leven na topsport. Jennifer ook niet, die stopte en begon weer, zij was nog niet klaar, maar winnen ging niet meer. Ik zocht mijn heil in Nederland, woonde in Heerenveen en later in Dalen. Ik trainde en reed marathons, terwijl ik de meest regelmatige allrounder van de USA in die jaren was.”

Zijn nieuwe leven vraagt flink wat investering. Van alleen fietsen verkopen kom je niet rond. Daarom begint hij ’s ochtends vroeg met sportklasjes. Hij maakt de luie jeugd lenig en leert ze wat zweten is. Hij moet wel, want de bodem van de spaarpot kwam eraan.

Neen, op sentimenten kan een mens niet leven. Dat weet hij maar al te goed. Hij is viermaal op olympisch ijs uitgekomen. Twee vijfde plaatsen waren zijn deel. Nooit een medaille. Een beetje zuur: „Toen we in Turijn de ploeg hadden om een medaille te winnen, viel die uit elkaar. Shani deed niet eens mee, Chad reed voor zichzelf en Parra rommelde maar wat aan. Daar had ik op een medaille gehoopt.”

We praten over allrounden. Want de WK vinden in Calgary plaats en de Amerikanen lijken over stevige wapens te beschikken om Europees kampioen Skobrev en een kwartet Nederlanders af te troeven.

KC zegt scherp: „Van het georganiseerd schaatsen hier is niets meer over. Er is geen centrale coach, geen centrale training. Als in Calgary een Amerikaan wint, is dat puur op eigen kracht. Zoals het eigenlijk altijd is gegaan.”

Hij verhaalt hoe hij drie jaar geleden in Milwaukee aankwam en zich wilde kwalificeren voor de WK. Vol venijn: „Ze zeiden dat ik me te laat had ingeschreven. Ik was nog goed genoeg om de WK-ploeg te halen, maar onwil en een slechte organisatie stonden dat in de weg. Hedrick was een asociaal eenmansbedrijf, Parra wilde trainer worden, Davis deed alles op eigen houtje, Marsicano ook. Bart Veldkamp wilde orde scheppen, maar verloor die strijd ook. Ik heb het toen opgegeven en ben hier gaan werken.”

Gaat hij naar Calgary? KC: „Mijn klasjes hier gaan door. Ik ben een werker geworden. Ik moet mijn geld nu hier verdienen. Vijf dagen eruit om alles daar te zien, is me ook zo wat. Kijk niet gek op als de USA-schaatsers goed presteren. Wij hebben altijd goede allrounders gehad. Jullie in Nederland hadden de naam, wij hadden ze ook.”

KC Boutiette was viermaal Amerikaans allround kampioen. Hij wijst op een andere, ietwat vergeelde foto aan de muur: „Daar rijd ik in het spruitjespak in Assen. Dat leerde ik ook nogmarathons. Ik was eigenlijk een heel echte allrounder, reed 36.08 op de 500 meter. Ben ik niet nog eens vierde in het eindklassement ergens geworden?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden