KB koopt 'musical der middeleeuwen'

DEN HAAG (ANP) - De Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft een bijzonder handschrift uit de 14e eeuw aangekocht. Het gaat om het Gruuthuse-handschrift met gedichten, liederen en gebeden, vernoemd naar de eerdere eigenaar, de 15e eeuwse verzamelaar Lodewijk Gruuthuse.

Volgens de bibliotheek in Den Haag gaat het om ,,één van de belangrijkste bronnen voor de Nederlandse cultuurgeschiedenis van de middeleeuwen''. Het geschrift kan volgens de KB ,,de musical der middeleeuwen'' worden genoemd.

Egidius-lied

De KB heeft naar eigen zeggen al een indrukwekkende collectie handschriften uit de middeleeuwen met onder andere de Lancelotcompilatie, de Beatrijs en werken van Jacob van Maerlant. ,,Met het Gruuthuse-handschrift wordt aan deze collectie een manuscript van uitzonderlijke cultuurhistorische, literaire en musicologische waarde toegevoegd'', aldus de bibliotheek.

De jongste aankoop bevat onder andere het Egidius-lied, volgens de KB het bekendste middeleeuwse lied, over het verdriet van een man over zijn overleden vriend. Bij een groot deel van de liederen in het handschrift staan ook de noten vermeld waardoor het ook nog van groot musicologisch belang is.

Het Gruuthuse-handschrift was in 1922 voor het laatst in een tentoonstelling te zien. Het is vanaf 1 maart integraal op de website van de bibliotheek te zien, samen met een inleiding en een transcriptie van de tekst. Verder is het handschrift de komende maanden te zien als onderdeel van de permanente tentoonstelling van topstukken van de KB. In de loop van 2008 verschijnt een wetenschappelijke editie van het handschrift van het Huygens Instituut.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden