Executies
Kazachstan schaft doodstraf definitief af
Kazachstan heeft de doodstraf definitief afgeschaft, is zaterdag gemeld op de presidentiële website van de voormalige Sovjetrepubliek. In het Centraal-Aziatische land gold al bijna twee decennia een moratorium op het voltrekken van doodsvonnissen.
In het bericht op de overheidswebsite staat dat president Kassym-Jomart Tokayev zijn handtekening heeft gezet voor de ratificatie van een internationale convenant. De ondertekenaars van die overeenkomst beloven de doodstraf te zullen afschaffen.
Executies worden in Kazachstan sinds 2013 al niet meer uitgevoerd, maar rechtbanken spraken zo nu en dan nog doodsvonnissen uit bij uitzonderlijke omstandigheden, bijvoorbeeld bij misdrijven die als terrorisme worden gezien. Zo werd Roeslan Koelekbayev, een schutter die in 2016 acht politieagenten en twee burgers doodde in ‘s lands grootste stad Almaty, tot de doodstraf veroordeeld. Hij zal in plaats van het vuurpeloton levenslang achter de tralies blijven.
In het laatste jaarrapport van Amnesty International, stelde de mensenrechtenorganisatie dat twintig landen in 2019 executies hebben uitgevoerd. In Iran (minstens 251), Saudi-Arabië (184), Irak (minstens 100) en Egypte (minstens 32) geven de officiële cijfers de hoogste aantallen aan.
Lees meer:
De doodstraf zeiden we 150 jaar vaarwel. Toch vonden er sindsdien honderden executies plaats
Vandaag 150 jaar geleden, op 17 september 1870, zette koning Willem III zijn handtekening onder de ‘Wet afschaffing doodstraf’. Toch vonden daarna nog honderden executies plaats, in Nederland en vooral in Nederlands-Indië.