Kazaa opent deur voor videomiljarden

door Vincent Dekker

Muziekuitwisseldienst Kazaa wordt legaal en betaalt 100 miljoen aan schadevergoedingen aan de muziek- en filmindustrie. Het geld komt mede van de vroegere eigenaren, die zo hopen een miljardenmarkt te ontsluiten.

Na jaren van juridische gevechten heeft Kazaa de handdoek in de ring gegooid. De dienst werd razend populair omdat het op internet het ruilen van muziek en films zo makkelijk maakt. Maar de Kazaa-gebruikers dragen daarbij geen auteursrechten af – reden voor de muziek- en filmindustrie om dit illegaal kopiëren van hun werk fel te bestrijden. Deze week schikte Kazaa de zaak. Het betaalt 78 miljoen euro aan de muziekmaatschappijen en een kleiner, onbekend bedrag aan de filmbazen in Hollywood. Bovendien weigert het programma voortaan auteursrechtelijk beschermd werk te kopiëren.

De ongeveer honderd miljoen euro aan schadevergoedingen blijkt niet integraal te worden betaald door de eigenaar van Kazaa, het Australische Sharman. Ook de vroegere eigenaren en bedenkers van het programma, de Zweed Niklas Zennström en de Deen Janus Friis, doen een duit in het zakje. Het laatste is opmerkelijk, want de twee hebben Kazaa in 2002 verkocht aan Sharman. Dat gebeurde kort nadat de rechter in Nederland, waar Kazaa was gevestigd, had beslist dat de dienst medeverantwoordelijk was voor het illegaal kopiëren van muziek. Om aan verdere vervolging in Nederland te ontkomen, verkochten Zennström en Friis hun geesteskind op 21 januari 2002 aan Sharman, dat nauwelijks een week daarvoor was opgericht in Australië. Welke geldschieters achter Sharman zaten, werd niet bekendgemaakt.

In Nederland vernietigde later het hof in hoger beroep de veroordeling van Kazaa, maar in Australië bleven de muziek- en filmleveranciers Kazaa achtervolgen.

Friis en Zennström hebben ondertussen de technologie achter Kazaa gebruikt om gratis telefoneren via internet mogelijk te maken. Hun in 2003 opgerichte bedrijf Skype groeide in recordtijd uit tot de nieuwe hype op het web. Een jaar geleden werden de twee miljardair toen ze hun nieuwe geesteskind voor 2,6 miljard dollar aan het Amerikaanse eBay verkochten.

Voor het Deens-Zweedse duo is geld voor een schadevergoeding van Kazaa nu dus geen probleem. De vraag is natuurlijk wel waarom ze dat zouden doen, terwijl ze Kazaa toch al ruim vier jaar geleden hebben verkocht aan Sharman.

Een reden zou kunnen zijn dat zij tot de financiers behoren die Sharman hebben opgericht. Maar op internet wijst de gezaghebbende blogger Om Malik op de groeiende stroom berichten over een nieuw bedrijf van Zennström en Friis, voorlopig bekend onder de naam Project Venice. Dit keer willen ze hun ’ruiltechnologie’ inzetten om films en andere videobeelden op internet te verspreiden. Net als Skype moet dit van aanvang af een onomstreden dienst worden zonder rechtszaken. En dus hebben zij de medewerking nodig van Hollywood en andere videoleveranciers.

Video over internet is een ontluikende markt, zoals internetbellen dat ook was. Friis en Zennström hopen met Project Venice ongetwijfeld een nieuwe miljardenklapper te maken. Dan heeft het zin om voor enkele tientallen miljoenen goede maatjes te worden met Hollywood.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden