Kay kan blijven, dankzij een buffertje

Volgens staatssecretaris Van Rijn zijn de problemen met het uitbetalen van de persoonsgebonden budgetten vrijwel opgelost. Kay (12) en zijn moeder Margreet van der Veen ervaren het anders. Van Rijn moet zich vandaag in de Kamer verantwoorden, maar redt het hoogst waarschijnlijk wel.

De twaalfjarige Kay vindt het 'super' op zorgboerderij Kobus in het Drentse Zeijerveen. Hij kan er dieren verzorgen, hout kloven, timmeren. Ook gaat hij met de begeleiders uit klimmen en zwemmen. Maar zijn moeder Margreet van der Veen (43) vreest dat hij binnenkort niet meer welkom is bij Kobus. Ze heeft sinds januari de rekeningen niet betaald.

Kay is slachtoffer van de pgb-chaos: de betalingsproblemen rond het persoonsgebonden budget. Tot januari kreeg deze jongen met een agressieve gedragsstoornis jaarlijks zo'n 30.000 euro op zijn eigen bankrekening gestort en betaalde zijn moeder de facturen rechtstreeks. Sinds dit jaar moet het geld via de Sociale Verzekeringsbank (SVB) stromen; waar het vooralsnog stokt.

Al vier keer stuurde Van der Veen de zorgovereenkomst op naar de SVB, zegt ze; een document dat verplicht is voor uitbetaling. Maar daar raakte het telkens zoek. Twee weken geleden kreeg ze wél een klantnummer, maar de facturen zijn nog niet betaald. "Als Kay niet meer naar Kobus kan, dan zorgt dat voor veel onrust hier in huis", zegt de alleenstaande bijstandsmoeder. "Dan slaat hij met zijn blote handen gaten in de deuren. Daar word je echt niet blij van."

Kay blijft welkom hoor, zegt een laconieke Rineke Koops, eigenares van de zorgboerderij. Zij en haar man zagen de chaos wel aankomen en hadden een buffer aangelegd. In totaal zijn 35 van hun cliënten afhankelijk van een pgb; de rekeningen van tien van hen staan nog altijd open. In totaal zo'n 60.000 euro. Koops ligt er niet wakker van maar vindt het wel 'jammer dat het zo moet'.

Eén vader heeft nu aangeboden om de andere ouders bij te staan in hun administratieve worsteling met de SVB. Uiteindelijk zal het wel goedkomen, denkt Koops. "Waar ik me wel aan stoor, is dat staatssecretaris Van Rijn in zijn brief zegt dat alles onder controle is. Dan denk ik: Kom maar eens bij ons kijken."

Op verzoek van deze krant heeft de SVB het dossier van Kay gisteren opgezocht. "Wonderlijk", zegt woordvoerder Werner van Bastelaar. "Volgens onze administratie hebben we op 30 april pas voor het eerst contact gehad met zijn moeder." Waar de vier toegestuurde zorgovereenkomsten zijn beland, weet hij niet. "Ik wil onze vrienden van PostNL niet de schuld geven. We hebben mevrouw meteen gebeld en gaan morgenochtend alles in orde maken. Ook namens de SVB excuses dat zoiets gebeurt."

undefined

Per Saldo: Nog steeds mensen in de knel

Zo'n 94 tot 95 procent van de 'correct bevonden declaraties' is betaald, meldde staatssecretaris Van Rijn deze week. Welke pgb-houders kregen er tot nog toe nog géén geld? Niemand die het weet, zegt Renske Leijten, SP-Tweede Kamerlid. "De staatssecretaris baseert zich op twee steekproeven; de tweede hebben wij nog niet ontvangen. Hij blijft goochelen met cijfers." Bij Per Saldo, de belangenvereniging van pgb-houders, kwamen eergisteren nog 75 'spoedmeldingen' binnen: aanvragen van mensen die financieel echt in de knel zitten. "Voor ons is dat een belangrijke graadmeter", zegt Cynthia Vogeler van Per Saldo. "We hadden gehoopt dat het er nu veel minder zouden zijn." Zij hoort verhalen van zorgverleners die leningen moeten afsluiten om niet failliet te gaan. En van cliënten die de verschuldigde bedragen zelf voorschieten uit een extra hypotheek op hun huis. Zulke signalen krijgt ook Jaap Koome, voorzitter van het Frysk Platform Ggz cliënten. "Een flink aantal mensen betaalt de hulp nu uit eigen zak. Het is echt een chaos."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden