Kavanaugh-aantijgingen zijn olie op #MeToo-vuur

Activisten demonstreren in het Senaatsgebouw in Washington DC tegen de benoeming van Brett Kavanaugh. Beeld AFP
Activisten demonstreren in het Senaatsgebouw in Washington DC tegen de benoeming van Brett Kavanaugh.Beeld AFP

In de nieuwe beschuldigingen van seksuele agressie aan Brett Kavanaugh, genomineerd als opperrechter, kan zowel links als rechts zijn gelijk lezen.

Veel Republikeinse politici hebben dezer dagen het gevoel dat ze een toneelstukje moeten opvoeren. Ze zijn eigenlijk niet onder de indruk van de beschuldigingen die de benoeming van de conservatieve jurist Brett Kavanaugh tot opperrechter steeds onzekerder maken. Maar in het openbaar proberen ze dat niet al te stellig te verwoorden.

Zo moest de Republikeinse Senator Heller zich in bochten wringen, nadat hij de beschuldigingen tegen Kavanaugh een ‘hikje’ in het benoemingsproces had genoemd. Nee, verzekerde hij daarna omstandig, hij nam Christine Blasey Ford, de hoogleraar psychologie die vorige week Kavanaugh openlijk beschuldigde van een poging tot verkrachting, wel degelijk uitermate serieus.

'Vrouwen in de voorsteden'

In het #MeToo-tijdperk kom je er niet meer mee weg om beschuldigingen van seksuele intimidatie al te lichtvaardig af te doen. Zeker nu allerlei politieke strategen de ‘vrouwen in de voorsteden’ hebben aangemerkt als de groep die beslissend wordt bij de tussentijdse verkiezingen in november. Die neigen misschien naar de ­Republikeinen, maar kunnen ook nog thuisblijven of op de Democraten stemmen, als ze het gevoel hebben dat hun partij vrouwen niet serieus neemt.

Activisten demonstreren voor het Senaatsgebouw in Washington DC tegen de benoeming van Brett Kavanaugh. Beeld Reuters
Activisten demonstreren voor het Senaatsgebouw in Washington DC tegen de benoeming van Brett Kavanaugh.Beeld Reuters

Ook president Trump geeft gemengde signalen af. Aanvankelijk zei hij een getuigenis van Ford te verwelkomen, vrijdag veranderde zijn toon ineens. “Als het echt zo erg was als dr. Ford zegt, dan twijfel ik er niet aan dat er destijds gelijk aangifte zou zijn gedaan door haar of door haar ­liefhebbende ouders”, trok hij per tweet haar geloofwaardigheid alsnog in twijfel.

Zulke wisselende boodschappen weerspiegelen de gespletenheid van het debat over seksueel misbruik in de VS. Een deel van de natie vraagt zich in de conservatieve media vertwijfeld af hoe het toch mogelijk is dat één onbewezen beschuldiging een reputatie kapot kan maken. Intussen vragen ­feministen zich vertwijfeld af waarom de vrouwen die zo dapper zijn om naar voren te treden met beschuldigingen, nog altijd te maken krijgen met wantrouwen en paternalisme. Of erger: Christine Blasey Ford is inmiddels ondergedoken, wegens doodsbedreigingen.

#WhyIDidntReport

De opmerkingen van Trump ­leidden afgelopen dagen tot een nieuwe feministische hashtagcampagne, #WhyIDidntReport, ‘Waarom ik geen aangifte deed’. Op Twitter deelden #MeToo-boegbeelden als actrice Alyssa Milano, en talloze onbekende vrouwen, ervaringen over hoe ze door politie, ouders of school werden afgewimpeld, toen ze misbruik probeerden aan te kaarten.

Zondagavond trad een tweede vrouw in de openbaarheid over Kavanaugh. Debbie Ramirez, die met hem studeerde op Yale, zegt dat ­Kavanaugh op een gegeven moment tijdens een dronken avond zijn geslacht ontblootte en voor haar gezicht hield. Haar verhaal leest als een aardige illustratie waarom het zo ingewikkeld is voor veel jonge vrouwen om aangifte te doen.

Destijds schaamde ze zich en was ze onzeker over wat er gebeurd was, omdat ze zelf ook dronken was geweest. Ook nu twijfelde ze nog lang over of ze wel naar buiten moest treden: ze herinnerde zich niet alles meer van de avond. Maar wel de cruciale details.

Tijdschrift The New Yorker deed uitgebreid navraag bij hun jaargenoten: sommigen herinnerden zich het verhaal, anderen deden het juist af als ­ongeloofwaardig. Iedereen kan er een bevestiging van de eigen positie in ­lezen. Het verhaal van een beschuldiging op basis van halve, dronken herinneringen, die na decennia ineens op een politiek handig moment boven komen drijven. Of het verhaal van een onzekere jonge vrouw, die dronken wordt gevoerd door arrogante rijkeluisjongetjes, die daarna over de schreef gaan en die elkaar ook ­decennia later nog de hand boven het hoofd houden.

Reactie van Kavanaugh

Kavanaugh heeft inmiddels laten weten dat hij er niet over piekert om zijn kandidatuur in te trekken. Hij noem de aantijgingen een ‘lastercampagne’ en ‘karaktermoord’. Maar daarmee is de kous niet af. Volgens advocaat Michael Avenatti is er nog een slachtoffer van de kandidaat-rechter. Zij zou meer weten over huisfeestjes in de jaren tachtig waar bezoeksters dronken werden gevoerd en gedrogeerd, waarna ze werden misbruikt.

Lees ook:

De beruchte hoorzitting met Anita Hill gaat donderdag op herhaling met Brett Kavanaugh

Zondag viel de beslissing: Amerika krijgt een tweede editie van de historische hoorzitting uit 1991, waarin een vrouw een kandidaat voor het Hooggerechtshof beschuldigde van seksuele intimidatie.

Na beschuldigingen van seksueel misbruik is de benoeming van Kavanaugh niet meer zo zeker

De benoeming van Brett Kavanaugh in het Amerikaanse Hooggerechtshof leek al een gedane zaak. Maar beschuldigingen van seksueel misbruik zorgen ineens voor onzekerheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden