Eindexamen

Kauwgom helpt eindexamenkandidaat Jelle te concentreren

Jelle Bootsma doet dit jaar eindexamen Beeld rv
Jelle Bootsma doet dit jaar eindexamenBeeld rv

Jelle Bootsma (17) van het Arentheem College in Arnhem maakt vandaag het examen Nederlands voor de havo. Hoe bereidt hij zich voor?

Marissa Klaver

De vooruitblik

Tijdens het examen Nederlands staan bij Jelle Bootsma twee potten kauwgom op tafel. "Ik kan geen examen maken zonder kauwgom. Het kauwen helpt me met mijn concentratie. Ook zorgt het ervoor dat ik geen trek krijg."

Jelle weet precies wat hij vandaag moet verwachten. Een paar vragen over leesvaardigheid, wat grote teksten en een samenvatting. Schrijven doet Jelle graag, maar leesvaardigheid vindt hij saai. "Erg spannend is het niet, maar je weet wel precies wat er van je verwacht wordt."

Van zijn leeslijst werd Jelle nooit heel enthousiast. "Ik lees liever een boek dat ik zelf leuk vind." Vorig jaar las hij 'Ventoux' van Bert Wagendorp. Een stuk interessanter dan 'De donkere kamer van Damokles' van Willem Frederik Hermans, vindt Jelle. "Na driehonderd pagina's heb je dat ook wel weer gehad."

Jelle plant graag vooruit en heeft veel oude examens geoefend. Ook zaterdag wilde Jelle doorleren, dus zegde hij zijn hockeywedstrijd af. "Maar er was een tekort aan spelers, dus heb ik toch meegedaan." En dat was toch fijn. "De volgende dag ben ik meteen weer aan de slag gegaan, maar even ontspannen is ook belangrijk. Je kunt jezelf niet constant afzonderen in een donker kamertje."

Rien Verhoef Foto: Julia Veres Beeld -
Rien Verhoef Foto: Julia VeresBeeld -

De terugblik

Heel moeilijk, vond vertaler Rien Verhoef het vwo-eindexamen Engels. "Ik vroeg me meteen af hoeveel tijd ze krijgen. Petje af als mensen van achttien dit even wegtikken."

De vragen zijn actueel: van Chinese fabrieksarbeiders tot belastingvoordelen voor getrouwde stellen in het Verenigd Koninkrijk. Vooral dat laatste is een 'hartstikke lastig' onderwerp, zegt Verhoef. "Als je geen kennis van het maatschappelijke stelsel in Engeland hebt, zit je als leerling met je handen in het haar."

Of Verhoef zelf zou slagen voor het examen, weet de vertaler van de boeken van Ian McEwan niet. "Ik denk dat ik hetzelfde zou halen als voor mijn eigen eindexamen: een zes." Verhoef denkt dat hij in tijdnood zou raken. "Je kunt niet zomaar globaal door deze teksten heen sjezen. Die leerlingen kennen echt wel een beetje Engels als ze dit halen."

Verrassend vindt Verhoef de opgave waarin leerlingen de alinea's van een tekst in de goede volgorde moeten zetten. "Weer wordt gevraagd om diepgaand tekstbegrip. Misschien doen die kids niet anders, maar ik vind het knap."

De laatste tekst beschrijft hoe de Europese klimaatplannen de CO2- uitstoot naar Afrika verplaatsen. Verhoef hoopt dat dit soort teksten de leerlingen aan het denken zet. "Voor zover ze dat nog niet hebben gedaan, want ze zijn overduidelijk slim."

Uit het vwo-examen Engels van gisteren

Vraag: Many pioneering businesswomen pride themselves on their ___. Dong Mingzhu, the boss of Gree Electric Appliances, an air-conditioning giant, says flatly, "I never miss. I never admit mistakes and I am always correct." In the past three years her company has boosted shareholder returns by nearly 500%.

Which of the following fits the gap?
A. femininity
B. privileged position
C. sense of responsibility
D. toughness

Antwoord: D

Hoeveel heeft u onthouden van het eindexamen? Test uw kennis. Lees ook de verhalen van andere eindexamenkandidaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden