Kaupthing boekt bijna een derde winst

(Novum/Betten) - Kaupthing Bank heeft in de eerste negen maanden van 2007 een nettowinst geboekt van ISK 60,2 miljard (ca. EUR 683 mln). Dit betekent een stijging van 31,3% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat heeft de IJslandse bank vrijdag bekendgemaakt.

Kaupthing Bank kondigde in augustus aan de Nederlandse bank NIBC over te nemen voor circa EUR 3 miljard. De overname zal naar verwachting aan het einde van dit jaar worden afgerond. Kaupthing streeft naar een rendement op eigen vermogen van 15% voor NIBC in 2009. Ter financiering van de overname zal Kaupthing in het vierde kwartaal aandelen uitgeven.

In het derde kwartaal steeg de winst met 3% tot ISK 14,4 miljard. De netto rente-inkomsten namen in het derde kwartaal toe met 59,7% tot ISK 20,3 miljard. De inkomsten uit vergoedingen en commissies groeiden met 75,2% tot ISK 13,4 miljard. In Treasury werd een verlies geleden van ISK 6,9 miljard, als gevolg van waardevermindering van derivatencontracten, obligaties en asset-backed securities.

Het rendement op eigen vermogen bedroeg in de eerste negen maanden 27,5%, ruim boven de langetermijndoelstelling van 15%.

Volgens bestuursvoorzitter Hreidar Mar Sigurdsson heeft de bank goed gepresteerd en waren met name de resultaten in corporate banking en investment banking sterk. Het jaar 2007 zal volgens Sigurdsson opnieuw een uitstekend jaar voor de bank zijn.

Kaupthing wil vanaf januari 2008 de resultaten in euro's rapporteren, overeenkomstig de IFRS-boekhoudregels.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden