Katwijk met afstand de sterkste zaterdagclub

LUNTEREN - Katwijk heeft het kampioenschap zaterdagvoetbal overgenomen van plaatsgenoot Quick Boys. Lunteren was ook in zijn tweede wedstrijd tegen het aanstaande feestvarken geen partij (1-5). Katwijk gaat nu met zondagkampioen Holland strijden om het algemeen amateurkampioenschap.

Spanning heeft het steekspel om de zaterdagtitel nauwelijks gekend. Met drie zeges op rij veroordeelde Katwijk de twee andere afdelingskampioenen tot meedoen voor zoete koek. Lunteren verhield zich technisch en tactisch tot Katwijk als kleuter staat tot reus (3-0 en 1-5). Kozakken Boys (0-2) had nog het excuus dat de ploeg was onttakeld als gevolg van een waslijst geschorste spelers. Vanuit Werkendam is een lobby gestart om gele kaarten, opgelopen in de normale competitie, niet te laten doorwerken in de nacompetitie. Kozakken Boys kreeg afgelopen weekeinde ook koren op de molen gegooid doordat de tuchtcommissie van de KNVB in de nacompetitie in het betaalde voetbal een schorsing (Carlos van Wanrooij van NEC) opschortte.

Kozakken Boys hoeft niet te rekenen op steun van competitieleider Daan Schotting. "Misschien kunnen we dan maar beter het hele kaartensysteem afschaffen" , opperde de bondsbestuurder. "Nee, dat lijkt mij niet de juiste weg. Blijft natuurlijk staan dat deze nacompetitie niet dat gebracht heeft wat de KNVB voor ogen staat en dat is een beslissing in de laatste wedstrijd."

Ook Arie Lagendijk had het graag anders gezien. "Deze nacompetitie is te gauw tot een lachertje gemaakt" , sprak de winnende trainer. "Daardoor loop je de kans te verslappen. Ik ben daarom blij dat we het op deze manier hebben afgemaakt."

Net als in Katwijk kon Lunteren een tijdje de schijn ophouden gelijkwaardig te zijn. De Gelderse ploeg, zonder Omer Tirgil en Ton Wareman (beiden geschorst) en Wim van 't Land die na vijf minuten geblesseerd afhaakte, deed zijn stinkende best om foutjes van keeper Ruud van de Peppel te compenseren. De 1-2 ruststand had zelfs de basis kunnen zijn voor een ommekeer, maar dan had centrumspits Dick van Laar zeven minuten na de pauze vanaf vijf meter voor het doel lager moeten mikken. Even later liet Katwijk wel zien hoe je een kans creeert en aansluitend verzilvert. Edwin Verhoogt, sterk ingevallen voor Pim Langeveld, en Kees Krayenoord combineerden tot bij Henry Pouw, die zakelijk afwerkte. Nummer vier (Marco de Ridder) en vijf (Krayenoord) volgden snel en logisch, waarna de wedstrijd afgleed naar een trainingspartijtje voor de Katwijkers.

Aan het spel van Katwijk is de hand van de meester af te lezen. Collectief een tegenstander klem zetten, een snelle balcirculatie waarbij een keer raken de boventoon voert, vooruit denken en anticiperend handelen, het zijn automatismes die Lagendijk gedurende jaren erin heeft gepolijst.

Lunteren staat onder Henk Hofstee nog maar aan het begin van een dergelijke ontwikkeling en het is maar de vraag of de opwaartse lijn die dit seizoen werd ingezet kan worden gecontinueerd. Dragende spelers als Lodewijk de Kruijff (contract getekend bij TOP) en Peter van Eck (punt achter carriere) zijn volgend seizoen van het Lunteren-toneel verdwenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden