Katwijk koestert de 'afdankertjes' van Quick Boys

Voetbal op zaterdag, in Katwijk is het volksvermaak nummer een. Zeker als de dorpsgenoten elkaar treffen en koploper Katwijk het predikaat 'bijwagen van Quick Boys' moet weerleggen. Katwijk, de runner-up, tegen het reeds jarenlang gevestigde Quick Boys. Van 'de wedstrijd van het jaar' blijkt op het veld geen sprake. Bovendien is na het 2-0 verlies voor Katwijk binnenkort al weer een herhaling te verwachten.

AAD VAN DER GRAAF

Katwijk had bij winst het afdelingskampioenschap kunnen vieren, maar verloor de zwaar beladen derby met 0-2. Dank zij die uitslag gaan beide clubs de slotronde in met een gelijk aantal punten. Quick Boys krijgt zaterdag ARC op bezoek, dat geheel belangeloos de competitie kan beeindigen. Katwijk kruist de degens met Rijnsburgse Boys, dat nog in degradatiegevaar verkeert. Vooruitlopend op de zaken werd er zaterdag al druk gespeculeerd over de plaats van een eventuele beslissingswedstrijd. De terreinen van Noordwijk en Lisse passeerden de revue. Ook het veld van UVS (Leiden) werd als gunstig beoordeeld, omdat daar maar liefst tienduizend toeschouwers kunnen worden geherbergd.

De Katwijkse bevolking hoeft de voetbalgekte dus nog niet te laten betijen, want voetbalgek is men in enkele jaren tijd wel geworden in het vissersdorp dat steeds meer de contouren gaat vertonen van een kleine stad. Voetbal op zaterdagmiddag is volksvermaak nummer een. Elke andere sportdiscipline die in Katwijk wordt beoefend, geniet voornamelijk belangstelling van naaste familieleden van betrokkenen. Quick Boys staat bovendien al jaren op eenzame hoogte in het amateurvoetbal waar het gaat om toeschouwersaantallen. Het gemiddelde per wedstrijd schommelt ergens tussen de 2500 en 3000, een moyenne waar clubs in de eerste divisie en zelfs een enkeling uit de eredivisie ongezien voor zouden tekenen. Katwijk trekt in de regel wel minder publiek maar is sportief gezien in duizelingwekkend tempo naar zijn grote voorbeeld toegegroeid. Na een onopvallend debuut in de eerste klasse - een zevende plaats - volgden twee vice-kampioenschappen achter Quick Boys. In de lopende jaargang klom Katwijk na de winterstop brutaal boven de favoriet uit.

Happening

Het is daarom niet zo vreemd dat de gemeenschap een beetje uit zijn bol gaat wanneer de twee grootheden elkaar tegenkomen. Een benzinepomphouder brengt zijn waar aan de man door iedere klant die voor 25 gulden of meer aan brandstof tankt een toegangsbewijs voor de happening cadeau te doen. De oranje sjerpen die de plaatselijke middenstand met het oog op aanstaande Koninginnedag heeft uitgestald, gaan grif van de hand als supportersjaaltjes voor Katwijk-aanhangers. Om geen kleur te hoeven bekennen liggen er wijselijk ook blauw-witte attributen om je mee op te sieren. Maar niet alleen in het dorp maakt de wedstrijd iets los. De telefoon bij Kees Haasnoot, de p.r. man van Katwijk, heeft in de afgelopen weken vrijwel permanent gerinkeld. "Mijn gezin werd gek" , zegt het bestuurslid met de meeste dienstjaren bij Katwijk. "Mensen uit het hele land belden om kaartjes. Er was er zelfs een aanvraag bij uit Maastricht. We hebben gewoon besloten dat iedereen welkom was. Je kan bij zo'n gelegenheid toch geen nee verkopen?"

Een half uur voor aanvang ziet het sportpark De Krom er uit alsof er geen muis meer bij kan. De voormalige vuilnisbelt achter een van de doelen is voor de gelegenheid opengesteld tegen betaling en gaat volledig schuil onder mensen. Staan langs de kant doet men in rotten van tien tot twintig en op de zittribunes is inschuiven het devies. De extra bijgeplaatste zitaccommodatie eist vooraf de meeste aandacht op. Oranje is de overheersende kleur en vlak voordat de teams aantreden gaat vlak voor de neus van de Katwijk-clan een daverend knalvuurwerk de lucht in. De aanslag op het gehoor duurt vier minuten met een kort aansluitend salvo vanaf de andere zijde van het veld.

Het eerste vuurwerk in de verder kwalitatief tegenvallende wedstrijd komt van de zijde van Quick Boys. Na een minuut al knijpt Martin Steenvoorden ertussen uit, maar de lange spits ziet zijn voorzet stijlvol gevangen door keeper Teun van Duyvenbode. Katwijk vindt in het vervolg nooit meer zichzelf terug. In de eerste helft is het elftal in zijn vertrouwde opstelling zelfs onherkenbaar. Een te laag tempo, weinig scherpte bij de spitsen en veel onnodig balverlies zijn de te constateren euvels. Het falen van de een heeft ook zeker te maken met de instelling van de ander. De regerend landskampioen vecht zichtbaar voor de laatste kans voor de derde afdelingstitel op rij. Ten koste van twee gele kaarten (Edwin Otte en Leonard Pluimgraaff) dicteert Quick Boys wat er gebeurt in het veld. Het maken van doelpunten is daarvan een logisch gevolg. Halverwege de eerste helft kopt Frenk van der Kley het eerste binnen. Tien minuten voor rust knalt rechtsback Pluimgraaff vanaf 25 meter de bal in de kruising.

Na de pauze komt die marge nog wel onder druk te staan, maar de reeks halve en hele schietkansen zijn niet aan de Katwijk-voorhoede De Ridder-Zwaan-Krayenoord besteed. Via een strafschop terug komen in de wedstrijd is er ook al niet bij, want scheidsrechter Floor Baas laat in zijn laatste reguliere competitiewedstrijd bij alle elf-metergevallen, aan beide kanten trouwens, vrolijk doorspelen.

Al met al liet Quick Boys zijn tweespitsensysteem zegevieren. Trainer Hans van der Zee had voor het goede doel andermaal spits Fred Kanbier geofferd voor de jonge middenvelder Ronald van Dijk. "Katwijk past zich altijd aan ons aan" , verklaarde de oefenmeester terwijl hij werd overstelpt met felicitaties. "Daarom heb ik gekozen voor twee spitsen omdat een op een spelen zoals Katwijk graag doet dan lastig wordt." De verliezende trainer - zwaar teleurgesteld - was een andere mening toegedaan. "Het is precies andersom. Quick Boys past zich aan aan ons" , stelde Arie Lagendijk. "Bij een aantal spelers ontbrak gewoon de vorm. Dat kan je achteraf klinisch neerzetten. Namen noem ik niet, ik zit er zelf het meeste mee. Ik lig daarom straks om tien uur op bed."

Lagendijk speelt bij Katwijk een vaderfiguur. Toen Katwijk in 1989 promoveerde naar de eerste klasse van het zaterdagvoetbal, kreeg de club het predikaat 'bijwagen van Quick Boys' opgespeld. Die geringschattende benaming lag voor de hand omdat Katwijk gebruik maakte van een aantal voetballers dat Quick Boys de rug had toegekeerd. Lagendijk verfoeide drie jaar terug en verfoeit nu nog steeds de term 'afdankertjes'. De trainer, die in twee seizoenen Katwijk opstootte van de derde naar de eerste klasse, spreekt liever van 'jongens via progressie omhoog brengen'. "Een mooi voorbeeld is Pim Langeveld" , onderbouwt Lagendijk zijn verhaal. "Die voetbalde zijn hele jeugd bij Quick Boys en speelde voor zijn overstap in het vijfde elftal. Nu is hij een toonaangevende middenvelder van Katwijk."

Buurman

Wat voor Langeveld geldt, is ook van toepassing op jongens als Marco van der Plas, Kees Krayenoord, Dennis Jan Mieras. Ooit actief op Nieuw Zuid, maar uiteindelijk, al dan niet met een omweg, neergestreken op De Krom. Lagendijk komt de eer toe van de zogenaamde afvallers bij de buurman waardevolle krachten gemaakt te hebben. Daarnaast heeft Lagendijk fijn ontwikkelde zintuigen voor ander talent uit de regio. Gerijpt elders in de eerste klasse (Johan de Kroon, Hans Zwaan) of nog betrekkelijk groen uit afdelingclubs (Henk Langemaat, Marco de Ridder), het is Lagendijk om het even. "Het gaat er om de continuiteit te waarborgen. Quick Boys heeft de reputatie en Katwijk is ermee bezig die op te bouwen."

Het vestigen van naam is een moeizaam proces. Quick Boys kan daarover meepraten. De grootste amateurclub van het land brak pas na ettelijke malen tweede te zijn geworden met de traditie dat alleen Katwijkers in het eerste elftal mochten worden opgesteld. Met de toegevoegde waarde van Richard Hoogervorst, zaterdag weer die medogenloze voorstopper, Edwin Otte, Fred Kanbier en Marco Dijkhuizen haalde Quick Boys zijn gram voor twintig titelloze jaren. De middenvelder Dijkhuizen werd aan het eind van vorig seizoen ingewisseld voor de typische puntspeler Martin Steenvoorden. Die ruil heeft zijn vruchten al afgeworpen voor het doelsaldo. Quick Boys maakte tot nu toe 76 competitietreffers, nu reeds een nieuw record sinds de invoering van de eerste klasse.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden