Katwijk heeft geluk nodig

KATWIJK - Helemaal op eigen kracht word je nooit kampioen. Soms heb je een beetje geluk nodig. Katwijk had zaterdag in dat opzicht geen klagen met de 2-0 overwinning op de enig overgebleven concurrent DOVO.

Vorig seizoen wandelde Katwijk freewheelend naar het kampioenschap van het zaterdagvoetbal. Lunteren en Kozakken Boys deden toen mee voor spek en bonen. DOVO en ACV waren deze reis ploegen van een zwaarder kaliber. Alleen in de eerste twee wedstrijden van de nacompetitie draaide de Katwijk-machine bij vlagen op de vertrouwde toeren. In de thuiswedstrijd tegen ACV was dat goed voor drie doelpunten binnen negen minuten, waardoor een 0-1 achterstand werd veranderd in een 3-1 voorsprong in aanloop naar de uiteindelijke 4-3 zege. In Veenendaal leverden de Katwijkers de meest tot de verbeelding sprekende prestatie. Met tien man - centrumspits Hans Zwaan was vlak voor rust weggezonden - boog Katwijk in de tweede helft de 2-1 ruststand om in een 2-4 eindstand. DOVO-trainer Wim Eilander zal van de gang van zaken in dat duel tot in lengte van jaren blijven beweren dat het anders was gelopen indien zijn ploeg niet twee dagen daarvoor in Assen tegen ACV (1-3) ook alles uit de kast had moeten halen.

Zo moe als DOVO toen was, zo moe was Katwijk in de tweede helft van de nacompetitie. Trainer Kees Guyt weet een aantal spelers aan het einde van hun latijn, Pim Langeveld voorop. Langeveld heeft een vormgevende rol bij Katwijk. Bij hem beginnen vaak de flitsende één-keerraken combinaties. Zowel tegen ACV als tegen DOVO was Langeveld echter niet dat vaste tussenstation dat hij normaliter wel is. Langeveld krijgt in ieder geval een week extra rust. Hij mist de eerste wedstrijd om het algemeen kampioenschap na zijn gele kaart zaterdag wegens opzettelijk hands.

Voor rechter verdediger Carlo van Zelst en libero Henry Pouw is het seizoen voorbij. Ook zij kregen van de onduidelijk leidende scheidsrechter Kreileman het gele kartonnetje voorgehouden, hetgeen voor beiden een schorsing inhoudt voor twee duels. Van Zelst mocht zelfs de handen dichtknijpen toen Kreileman in de slotfase zijn tweede opzettelijke handsbal slechts bestrafte met een strafschop. Met twee keer geel en dus rood had Van Zelst ook de eerste twee wedstrijden van het volgend seizoen kunnen toekijken. Voor Pouw betekent de schorsing een trieste afsluiting van zijn carrière bij Katwijk. Ook vorig seizoen miste de vrije verdediger tegen Holland de laatste wedstrijd om het Nederlands kampioenschap.

Vormcrisis

Met het kaartenfestival onderstreepte Katwijk zijn vormcrisis. DOVO, dat moest winnen om kampioen te worden, zat aanmerkelijk beter in zijn vel, zowel voor rust met de stevige wind in de rug als in de tweede helft. Ondanks schorsingen voor drie basisspelers (keeper Jeroen Moormans en de middenvelders Henne Oostermeijer en Dragan Ristic) toverde Eilander een redelijk klikkende veldbezetting uit de hoge hoed. Zo bleek verdediger Dirco de Vries behoorlijk uit de voeten te kunnen als rechtshalf. Paul Hartog deed het als Oostermeijers vervanger ook niet onverdienstelijk. Compact bij elkaar spelend beschikte DOVO in tegenstelling tot Katwijk wel over vaste aanspeelpunten. Centrumspits Teunis Wenneker stond wat dat betreft zijn mannetje, maar ook de rappe Freek Wittenrood kon weer om een boodschap gestuurd worden. Van Zelst had zijn handen meer dan vol aan de klassieke linksbuiten.

Het liep uiteindelijk mis voor DOVO omdat het elftal een afmaker miste en Katwijk-keeper Hugo van Duyn in topvorm stak. Bovendien was er pech voor Wenneker die na tien minuten bijna de score opende met een knal op de lat. Na de pauze, toen DOVO zelfs met vier spitsen verscheen, geselde Johan Leidekker eveneens het aluminium. De door Wenneker in de slotminuut veel te slap ingeschoten penalty was eens te meer een bewijs van het manco bij DOVO.

Katwijk deed het de weinige keren dat het op de helft van de tegenstander verscheen tweehonderd procent beter. Zo schoot na twintig minuten Marco de Ridder na een verkeerd genomen vrije schop van Langeveld de bal alsnog langs Job van Veldhuizen. Halverwege de tweede helft kopte De Ridder Katwijk vallend naar 2-0. Nadien miste Marco van der Plas nog twee opgelegde kansen na volledig uitgespeelde counters, maar meer Katwijkse treffers zou de waarheid in het veld nog meer geweld aangedaan hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden