Katwijk gokt en verliest de haring-derby

KATWIJK - De strijd om het kampioenschap van de eerste klasse A van het zaterdagvoetbal is zo goed als gestreden. Na de eigen winst op Katwijk (10) en de nederlagen van Heerjansdam en Noordwijk is Quick Boys dicht bij prolongatie van de titel.

LOEK LAURMAN

Met nog drie wedstrijden te gaan geldt Heerjansdam met een achterstand van drie punten als naaste belager van Quick Boys. Katwijk en Noordwijk volgen op vier en vijf punten. Maar nog los van de ontwikkelingen op de andere velden waren de gebeurtenissen van zaterdag op sportpark Nieuw-Zuid alleen al voldoende om de stemming er goed in te brengen. De wedstrijd tussen Quick Boys en Katwijk was er een zoals de toeschouwer zich wekelijks wenst. Met spanning van begin tot eind, met bij vlagen goed voetbal, met sensationele momenten voor beide doelen en met spelers die nooit over de schreef gingen, zodat scheidsrechter Venema ondanks alle drukte en kabaal rond het veld een rustige middag had en zijn notitieboekje op zak kon houden.

Arie Lagendijk, de trainer van Katwijk, had overigens weinig boodschap aan alle complimenten voor de positieve spelopvatting van zijn team: "Wat heb ik aan een leuke wedstrijd nu we met lege handen staan. Het was onze laatste kans om het verloop van de competitie zelf te kunnen bepalen. We hebben gepoogd pressie te spelen en bij balverlies te controleren."

De spelers die daarin een centrale rol vervulden, waren Henri Pouw, Pim Langeveld en Edwin Verhoogt. Zij speelden gedrieen opbouwend en aanvallend over de lengteas van het veld, met Kees Krayenoord en Marco de Ridder als vaste aanspeelpunten in de voorhoede. Een veldverdeling, die in verdedigend opzicht de nodige risico's met zich meebracht. Rechterverdediger Carlo van Zelst moest het zonder rugdekking van vrije verdediger Pouw tegen de snelle Frenk van der Kley opnemen en de flegmatiek ogende Dennis-Jan Mieras moest de regelmatig diepgaande Floor van Duyn afstoppen. Vooral dat laatste moet voor trainer Lagendijk een noodoplossing zijn geweest, toen hij door blessures van Gijs Colle en Marco van der Plas moest kiezen tussen aanpassen aan de tegenstander of uitgaan van eigen kracht. Hij koos uiteindelijk voor het laatste en nam het enkele individuele verschil in kwaliteit voor lief.

Het droeg er allemaal toe bij dat de wedstrijd een opwindend karakter kreeg met een waar mogelijk drukkend Katwijk en een voortdurend uitbrekend Quick Boys, dat voor rust al ruime mogelijkheden op een voorsprong kreeg. Vooral het duo Van der Kley-Van Duyn liet fraaie kansen liggen. Zo knalde Frenk van der Kley na een kwartier uit vrije positie op de paal en strandde Floor van Duyn tot drie keer toe op de benen van de goed uitlopende doelman Teun van Duyvenbode.

Kansen voor Katwijk waren er ook, zij het spaarzaam. In de vijfde minuut al verprutste Marco de Ridder een goede schietkans na wat slippertjes in de defensie van Quick Boys en in de eerste minuten van de tweede helft had Kees Krayenoord bepaald pech, toen dezelfde doelpaal die zijn elftal voor rust op de been hield nu het eigen succes in de weg stond. Ten slotte voorkwam Floor van Duyn vlak voor sluitingstijd met twee goede acties dat het slot van de competitie in een Katwijks onderonsje zou ontaarden. Hij nam niet alleen het doorslaggevende doelpunt voor zijn rekening, maar nog geen minuut later werkte hij ook nog een kopbal van Edwin Verhoogt uit de eigen gapende doelmond. De kansen dat Quick Boys aanstaande zaterdag al het kampioensfeest kan gaan vieren, zijn daardoor aanzienlijk gestegen. Het wedstrijdprogramma is er aantrekkelijk genoeg voor. Als Katwijk bij het bezoek aan Noordwijk een punt verspeelt, is met winst in de thuiswedstrijd tegen Heerjansdam het pleit beslecht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden