Katwijk en Kozakken Boys zijn klaar voor tweede divisie

Nieuwe schakel tussen en amateur- en profniveau maakt voetbalpiramide compleet

MATTHIJS KEUNING

Jarenlang werd er over gepraat, met FC Oss en Achilles '29 werd ermee geëxperimenteerd, en komend seizoen is het dan zover. Met de invoering van de tweede divisie als hoogste amateurniveau wordt een brug geslagen tussen het prof- en amateurvoetbal en ontstaat een open voetbalpiramide waarin iedereen kan promoveren en degraderen. Met het weghalen van de kunstmatige scheiding tussen profs en amateurs hoopt de KNVB dat de competities gezond blijven en het niveau stijgt.

Met name de amateurclubs zaten lange tijd niet te wachten op openstelling van de internationaal vrijwel unieke scheiding tussen betaald en onbetaald voetbal. In het amateurvoetbal wordt al jarenlang óók betaald, maar dat gebeurt ook nog wel eens gedeeltelijk zwart of in natura via sponsoren. Ook de aftrap op zaterdagmiddag, derby's en laagdrempelige sfeer vreesden amateurclubs kwijt te raken bij eventuele promotie naar de eerste divisie. FC Oss was in 2010 de enige club die degradeerde en een jaar later direct weer promoveerde.

Met de komst van de tweede divisie, met daaronder twee derde divisies en dan vier hoofdklasses, wordt de stap naar de professionele eerste divisie verkleind. De licentie-eisen voor de competities worden stapsgewijs opgebouwd. Clubs die promoveren krijgen een paar jaar de tijd om zich qua organisatie, selectie en accommodatie aan het nieuwe niveau aan te passen.

VV Katwijk is een van de vijf clubs die al zeker is van een plaats in de tweede divisie (zie kader). De club wees in 2013 nog promotie naar de eerste divisie af, maar is nu klaar voor de tweede divisie. Grootste verschil met drie jaar geleden is dat de club veel meer tijd heeft gehad om zich voor te bereiden op de licentie-eisen, terwijl destijds in een maand besloten moest worden of de club zich - samen met Achilles '29 - bij de profs wilde scharen na het faillissement van AGOVV en SC Veendam.

"We hebben totaal geen gemengde gevoelens meer over deze stap", zegt voorzitter Mart Vergouwen. "We hoeven vooralsnog ook weinig schokkende dingen te veranderen. De contracten moeten door de KNVB goedgekeurd worden, maar acht contractspelers halen we makkelijk. Ook zaken als een uitvak of een EHBO-post zijn geen probleem. Het is alleen nog even afwachten wie er met ons meegaan, want we zouden wel graag de derby tegen Rijnsburgse Boys spelen. Het is jammer dat een voetbalbolwerk als IJsselmeervogels zich niet heeft geplaatst."

Voor de speeltijden is een oplossing gevonden waar de meeste clubs mee kunnen leven. Zaterdagclubs blijven onderling gewoon op zaterdagmiddag spelen. Als de tegenstander een zondagclub betreft is de aftrap als compromis op zaterdag om 18:00 uur, maar beide clubs kunnen ook een ander tijdstip overeen komen.

Ook de toevoeging van reserveteams van profclubs was een heikel punt, maar met striktere regels voor dispensatiespelers lijkt een eerlijke competitie gewaarborgd. Clubs vrezen wel dat wedstrijden tegen pakweg Jong Vitesse weinig (uit)publiek trekken.

"Zaterdagclubs nemen vaak veel uitsupporters mee, maar met zondagclubs of om 18.00 uur is dat nog maar afwachten", zegt voorzitter Ad van Wijk van Kozakken Boys, eveneens volgend jaar vertegenwoordigd. "Zo'n aftrap om zes uur vraagt ook mee van onze vrijwilligers, want de lagere teams blijven gewoon overdag spelen. Die jongens zitten dan al de hele middag in de kantine. Normaal zou je dan naar huis gaan en dat is voor sommigen dan ook de hoogste tijd, maar nu begint er dan nog eens een wedstrijd."

Of het Nederlands voetbal daadwerkelijk profiteert van de open piramide, is volgens de meeste clubs nog maar afwachten. Toch is er na de kritiek van de afgelopen jaren inmiddels voorzichtig enthousiasme over de nieuwe opzet.

"De mens is van nature geneigd om alles bij het oude te houden", zegt Van Wijk. "Met de invoering van de topklasse ging dat in 2010 hetzelfde. Nu zitten de tribunes overal vol en vindt iedereen het machtig mooi."

undefined

Vijf clubs al zeker

De tweede divisie vormt vanaf komend seizoen het derde niveau in een open voetbalpiramide. De competitie begint met de beste zeven clubs uit beide topklasses en vier reserveteams van profclubs.

In de topklasse zaterdag hebben Katwijk, Excelsior Maassluis, HHC Hardenberg en Kozakken Boys zich met nog drie wedstrijden te gaan al geplaatst voor de tweede divisie. Spakenburg en Barendrecht kunnen dat komend weekend doen. GVVV en Rijnsburgse Boys lijken te gaan uitmaken wie zevende wordt.

In de topklasse zondag is drie duels voor het einde alleen koploper FC Lienden al zeker van de tweede divisie. De huidige top- zeven bestaat verder uit VVSB, De Treffers, Koninklijke HFC, TEC, AFC en UNA. HSC'21 en JVC Cuijk staan echter maar één punt achter UNA.

Volgens de huidige stand in de beloftencompetitie gaat Jong AZ naar de eerste divisie, terwijl de tweede elftallen van FC Utrecht, Vitesse, Sparta en FC Groningen in de tweede divisie belanden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden