Katwijk blijft voor Noordwijk een obsessie

NOORDWIJK - De angst voor Katwijk zit er te Noordwijk goed in. De plaatselijke trots wist de winst in de acht voorgaande jaren dat de ploegen elkaar op het hoogste niveau troffen maar twee keer in eigen huis te houden. Op Katwijkse bodem is nog nooit een Noordwijk-triomf genoteerd. Trainer Ruud Bröring had zaterdag dan ook weinig moeite de slappe eerste helft van zijn ploeg te verklaren. “Katwijk is een Angstgegner”. Het herstel kwam na rust te laat: 1-2.

PETER WILSCHUT

In de top van de ranglijst moet Noordwijk nu een veer laten ten opzichte van zowel de nog ongeslagen kampioen van 1992, 1993 en 1994 alsook het verrassende ARC. Al kon Noordwijk de winst tegen Scheveningen (3-2) en Kozakken Boys (0-2) dus geen vervolg geven, het wil zich na een aantal magere jaren graag schurken in de regionen van kansrijke clubs. De stijgende lijn (eindposities tien, vijf en drie - red.) is sinds de entree van oud-spits Bröring als trainer nadrukkelijk zichtbaar.

Noordwijk begon fel aan de klus en kreeg al spoedig kansen via uitblinker Van de Gronde en Van Dam. Na de Noordwijk-explosie in de beginfase werd Katwijk echter al snel beeldbepalend. En de effectief opererende Katwijkers schoten wel met scherp. Na een kwartier rondde de plezierig verrassende nieuwkomer Marcus Keane een trainingsvorm-met-het-hoofd-voor-drie-personen in Noordwijks strafschopgebied af: 0-1. Twintig minuten nadien penetreerde dezelfde Keane - zijn tegenstrever Reinders was bij beide doelpunten spoorloos - diep in het opengereten hart van Noordwijks defensie. Doelman Edmund Claus ging bij Keane's tweede poging voor de bijl: 0-2.

Noordwijk vocht na rust wel voor wat het waard was, zonder de hulp van arbiter Elburg zou de aansluitingstreffer waarschijnlijk niet gevallen zijn. De leidsman bestrafte ten onrechte een verdedigende actie van Van Zelst tegen Van Dam, waarna Scheurwater vanaf elf meter 1-2 mocht scoren. De strak fluitende Elburg - die eerder in de tweede helft een derde goal van Keane wegens duwen annuleerde en na de Noordwijk-strafschop de bezoekers een elfmeter onthield toen Zwaan omver werd gekegeld - zette daarmee wat al te nadrukkelijk zijn stempel op de wedstrijd.

Het verschil in spelstijl en -uitvoering tussen de twee bollenclubs, die eerder dit seizoen gezamenlijk de profs van FC Utrecht belachelijk maakten in de KNVB-beker, kwam zaterdag scherp aan het licht. Katwijk betrekt al snel de mensen in de voorste lijn in het spel en bedient zich in persoonlijke duels zowel offensief als defensief goed van de ruimschoots aanwezige fysieke kracht. Noordwijk hanteert juist een speltype waarin het duels als het ware ontwijkt. De ploeg die in de beginjaren tachtig - de tijd van Bröring als speler - met name succesrijk was als het zonnetje hoog aan de hemel stond en het gras frisgroen van teint was, zoekt het in combinatievoetbal, verzorgd spel en het goede oog voor de posities. Het Noordwijk-spel sluit daarmee weliswaar meer aan bij wat de reine liefhebber zoekt in voetbal dan het wat meer ongepolijste voetbal van de Katwijkers, uiteindelijk stonden Bröring c.s. zaterdag met lege handen.

De trainer was daarvan niet echt onder de indruk: “Katwijk is op dit moment verder dan wij. Maar ondanks ons spel voor rust en de nederlaag: ons spelletje is een beetje om een tegenstander murw te spelen en in de latere fasen in de wedstrijd toe te slaan. Katwijk was echter te sterk om daarmee succesvol te zijn. Maar er komt een dag dat we ook hen zullen pakken zoals we nu al veel ploegen met onze spelstijl kloppen.”

Zijn Katwijk-collega Bob Kootwijk, die in zijn tweede seizoen in de bollenstreek een effectieve machinerie neergezet lijkt te hebben, zoekt het niet primair in mooi voetbal: “Noordwijk mag van mij alle waardering hebben voor het mooie spel, ze mogen ook de Fair Play Cup winnen, wij gaan voor de punten”.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden