Kattenfeest

Ingrediënten:

Voor de kattentongetjes: 60 g zachte boter; 60 g suiker; 60 g bloem; 2 eiwitten; 1 zakje vanillesuiker

Voor de kruimeltaart du chat qui tousse: 6 appels; 150 g basterdsuiker; 150 g bloem; 125 g boter (in kleine blokjes gesneden en op kamertemperatuur); 1 theelepel kaneel; 1 zakje vanillesuiker; de geraspte schil en het sap van 1 citroen

Nog twaalf nachtjes slapen, dan gaat 'Kopjes' open, het eerste kattencafé in Nederland, waar acht vaste kattenbewoners het aaibare gezelschap vormen voor de gasten (maximaal twintig tegelijk). In dit poezenparadijs in de Marco Polostraat in Amsterdam worden non-alcoholische dranken en diverse soorten gebak geserveerd. Misschien ook wel elegante, ouderwetse koekjes als kattentongetjes of de Franse kruimeltaart 'du chat qui tousse'. Waarom deze crumble 'van de kat die hoest' heet, is even raadselachtig als de oorsprong van de naam van de smeerkaas, 'la vache qui rit' ofwel 'de koe die lacht'.

Verhit voor de kattentongetjes de oven tot 200°C. Bedek een ingevette bakplaat met bakpapier. Roer de boter romig. Roer er de suiker, de vanille en bloem door en ten slotte de eiwitten. Doe het deeg over in een spuitzak en spuit 'stokjes' op de met bakpapier beklede bakplaat. Doe dit met voldoende tussenruimte, de koekjes lopen nogal uit. Bak de koekjes in 7 tot 8 minuten gaar. Ze blijven tamelijk bleek en worden alleen langs de rand een beetje bruin. Haal ze direct van het bakpapier en laat ze afkoelen.

Verhit voor de kruimeltaart de oven tot 210 °C. Was de citroen, rasp de schil eraf, halveer hem en pers hem uit. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in stukjes en meng ze met het citroensap, de vanillesuiker en kaneel. Doe dit mengsel in een ingevette ovenschaal.

Meng de bloem, de basterdsuiker en de geraspte citroenschil in een kom en werk er met uw vingertoppen de blokjes boter door, zodat u een kruimelige substantie krijgt. Bedek hiermee het appelmengsel. Zet de taart ongeveer een half uur in de oven. Let op dat hij niet te donker wordt (dek desnoods losjes af met aluminiumfolie). Laat de crumble tot lauwwarm afkoelen en serveer met slagroom, vanilleijs of custard.

Stel u wat de ingrediënten voor de taart van de hoestende poes betreft gerust vrijzinnig op: vervang als u wilt (een deel van) de appels door peren. Gebruik kastanjemeel in plaats van tarwebloem. Strooi wat fijngehakte noten over het fruitmengsel voordat u het met het kruimeldeeg bedekt. Of kies in plaats van kaneel voor bijvoorbeeld speculaaskruiden of quatre épices.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden