Katrin Jakobsdottir is de smetteloze leider die IJsland zo graag wil

Katrin Jakobsdottir,  de nieuwe premier van IJsland Beeld EPA
Katrin Jakobsdottir, de nieuwe premier van IJslandBeeld EPA

In een land waar belastingontwijking tot op het hoogste politieke niveau gemeengoed is, is behoefte aan een betrouwbare leider. In dat opzicht is de nieuwe IJslandse premier Katrin Jakobsdottir de juiste vrouw op de juiste plek.

Van onze redactie buitenland

Geen enkele andere IJslandse politicus geniet meer vertrouwen dan de 41-jarige Jakobsdottir, aldus opiniepeilingen.

Haar Links-Groene beweging vormt samen met de centrum-rechtse Onafhankelijkheidspartij en de Progressieven de nieuwe regering van IJsland. De samenwerking tussen de partijen met zeer uiteenlopende achtergronden zal ongetwijfeld voor de nodige frictie zorgen.

Maar dat is van later zorg. Het belangrijkste is dat Jakobsdottir geen schandaal met zich meesleept. Aan zo’n leider hebben de IJslanders juist nu behoefte. De vorige regering onder leiding van Bjarni Benediktsson viel nadat de premier had verzwegen dat zijn vader probeerde een veroordeelde verkrachter te rehabiliteren.

Bovendien dook hij op in de Panama Papers. En hij was niet de enige. In totaal zouden zo’n zesduizend IJslanders geld geparkeerd hebben in belastingparadijzen, onder wie ex-premier Sigmundur Davio Gunnlaugsson. De onthullingen uit de Panama Papers (uitgelekte documenten van de Panamese financiële dienstverlener Mossack Fonseca, waar ook deze krant uitgebreid over berichtte) dwongen Gunnlaugsson uiteindelijk op te stappen.

Ongelijkheid

Sinds die tijd wordt de IJslandse elite nog meer gewantrouwd dan daarvoor. De linkse Jakobsdottir breekt met haar voorgangers en benoemde de onvrede tijdens haar verkiezingscampagne. Ze legde de nadruk op ongelijkheid - zowel in economisch als maatschappelijk opzicht. Ze bepleit een hogere belasting voor de rijken, wil dividend van banken gebruiken om te investeren in infrastructuur en wil IJsland vergroenen. Ook is ze van plan meer geld uit te trekken voor onderwijs en gezondheidszorg. “In een klimaat als dit, waar politici worden gewantrouwd, is zij zo iemand die je zou uitnodigen bij je thuis, voor een kop koffie”, aldus politiek commentator Egill Helgason tegen de IJslandse tv.

Jakobsdottir is afkomstig uit een familie van academici en politici. Ze studeerde aan de universiteit van IJsland, is getrouwd en heeft drie kinderen. Vlak na de economische crisis van 2008 die diepe wonden achterliet in IJsland, werd ze minister van onderwijs. Dat deed ze volgens de bevolking erg goed.

Toch is het de vraag of de nieuwe premier ook in staat is het versplinterde politieke landschap, en in het bijzonder haar nieuwe coalitie, nader bijeen te brengen. Ze blijft positief. “Het is juist belangrijk saamhorigheid te creëren, op een andere manier dan voorheen. Ik zie dat als een spannende uitdaging”, zei Jakobsdottir tegen de IJslandse tv.

Teruglezen: IJslanders weer naar stembus omdat premier struikelt over schandaal (19 september)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden