Soap&Co

Katja Schuurman is een echte vriend, ook voor Job Gosschalk

Katja Schuurman Beeld ANP
Katja SchuurmanBeeld ANP

Iedereen keert zich af van de gevallen Job Gosschalk. Katja Schuurman niet. Vrienden ben je nu eenmaal niet alleen in goede tijden.

Een echte vriend, dat is toch iemand die ook naast je blijft staan in slechte tijden, die je niet laat vallen als blijkt dat je onvergeeflijke, misschien zelfs strafbare dingen hebt gedaan? Ze zijn zeldzaam, maar Katja Schuurman is er een.

Met tranen in haar ogen zei ze dinsdag aan tafel bij Humberto Tan: “Job is mijn vriend en ik hou veel van hem.” Ze had het over Job Gosschalk, de regisseur en castingdirector die door tientallen mannen wordt beschuldigd van seksueel wangedrag. Dat gedrag, dat wil ze niet goedpraten. “Ik vind het oprecht superlelijk en dom wat hij heeft gedaan. Ik keur zijn gedrag af, maar ik keur hem niet ineens als mens af.” Ze had de woorden opgeschreven en las ze voor, zorgvuldig. Ze besefte dat ze op een slap koord balanceerde. En als je daar van afkukelt, weet de meute je wel te vinden.

Vorige week had ze iets te snel gereageerd, toen de eerste onthullingen dreigden en Job zelf met een verklaring naar buiten kwam waarin hij schuld bekende. ‘Buitenproportioneel’ vond Katja toen zijn besluit om terug te treden. Het bleek echter dat ‘RTL Boulevard’ en Nieuwe Revu hun journalistieke spitwerk gedegen hadden gedaan. Tientallen slachtoffers hadden ze gesproken en dat zijn er sinds de eerste onthullingen alleen maar meer geworden. Job lijkt inderdaad de Nederlandse Harvey Weinstein te zijn, een man die zijn macht grof misbruikte tegenover jonge, hoopvolle acteurs.

Kemna Casting

Zijn carrière is voorbij; Kemna Casting, het bureau waarvoor Job werkte en waarvan hij aandeelhouder was, heeft deze week alle banden met hem verbroken. Ze hebben daar nooit iets gemerkt van zijn wangedrag, beweren ze. Dat gelooft niemand, maar vooralsnog is het stoepje schoongeveegd.

Iedereen heeft zich van Job afgekeerd, maar Katja doet dat niet. Ze had haar mond kunnen houden, weg kunnen duiken. Maar ze is nu eenmaal iemand die tegen de stroom in durft te zwemmen, niet erg bang voor reputatieschade. Ze had nog meer te zeggen, bij ‘RTL Late Night’: “Beschuldigingen in de media leiden direct tot een publieke veroordeling van een persoon, terwijl we gedrag willen veroordelen. De #MeToo-discussie is essentieel geweest voor het bespreekbaar maken van grensoverschrijdend gedrag. We moeten die discussie anders voeren. De sensatiezucht en de wellust om mensen zonder proces aan de hoogste boom op te knopen is groot op het moment en ik maak me er zorgen over dat we als maatschappij die kant op gaan. Dan kunnen we net zo goed de rechtsstaat afschaffen en ons op gezette tijden op het centrale plein verzamelen om degene wiens gedrag we afkeuren gebroederlijk te stenigen. Dit vind ik oprecht, los van mijn vriendschap met Job. (…) Laten we het aan onze rechtsstaat overlaten om wandaden te bestraffen.” Katja inmiddels een beetje kennende, zal ze Job ook blijven opzoeken mocht hij door een rechter veroordeeld worden.

Nu we het toch over echte vrienden hebben mag Irene Moors niet ongenoemd blijven. De presentatrice steunde haar vriend Gijs van Dam, die een aangifte voor verkrachting aan zijn broek heeft hangen. Een zaak die begon met de open brief van Jelle Brandt Corstius in deze krant.

‘Een middeleeuwse schandpaal is er niks bij’, schreef Irene op Facebook. Ze werd overstemd door talloze bekende en onbekende Nederlanders die hun vonnis al geveld hadden.

Ze zijn zeldzaam, echte vrienden, maar we mogen allemaal hopen dat we een Katja of een Irene kennen als het er echt op aankomt.

Harmen van Dijk is redacteur van zaterdagmagazine Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Lees hier meer afleveringen van Soap&Co. Reacties naar: h.vandijk@trouw.nl

Lees ook: Ook de Nederlandse showbizz kent zijn misbruikschandalen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden