Katja Schuurman 'Ik geloof niet dat eeuwig leven saai is'

'Ik droom af en toe over Guusje Nederhorst en Theo van Gogh. Ik zie ze dan heel intens en gedetailleerd: ik hoor hun stem, zie heel precies hun motoriek en ruik ze bijna. Ze zijn ook in de droom echt dood; ze vertellen me dan hoe het met ze gaat. Heel bijzondere ontmoetingen. Als ik wakker word, ben ik niet verdrietig, maar heel erg blij. Sommige mensen kunnen overdag contact krijgen met overleden mensen, maar dat lukt mij niet. Daarvoor zit ik teveel in mijn hoofd. In een droom is die rationele scepsis er niet en ben ik dus ontvankelijk voor zulke ontmoetingen. Ik stel me zo voor dat dromen voor Theo en Guusje de ideale plek zijn om ons, levenden, te ontmoeten. Maar ik weet natuurlijk niet of het echt zo werkt!

Een paar jaar na de dood van Theo speelde ik samen met Pierre Bokma een scène uit onze film 'Interview' opnieuw in de Amsterdamse Schouwburg. Iemand die met dromen werkte, had ons gevraagd om in de week voorafgaande aan het optreden onze dromen op te schrijven. Die werden daarna geïntegreerd in de scène. Dat was heel bijzonder! De emotie raakte tijdens het spelen enorm aan de oppervlakte.

Ik droom niet over mijn eigen dood. Ik ben heel bang voor de dood; ik word er misselijk van als je me ernaar vraagt. Ik wil geloven dat ik eeuwig blijf leven en sta daarom op de lijst voor een ontsterfelijkheidspil. Voor mijn magazine Dood interviewde ik een cryonist, iemand die zich laat invriezen en weer tot leven wekken als de wetenschap daartoe in staat is.

Dat lijkt me ook wel wat! Ik geloof niet dat een eeuwig leven saai zal zijn. Ik zou het wél jammer vinden als mijn kind en andere geliefden er niet zouden zijn, dus ik hoop enorm dat ze met me meegaan. Maar ik maak makkelijk contact, dus ik vrees er niet voor me in die verre toekomst eenzaam te voelen. Mijn droom om onsterfelijk te zijn is wel een beetje megalomaan, dat besef ik. Er zijn ook mensen die zeker niet eeuwig willen omdat ze een rotleven hebben door armoede, ziekte of oorlog.

Mijn fairtrade-merk Return to Sender komt voort uit een diep verlangen om bij te dragen aan een wereld waar mensen kunnen léven in plaats van overleven. Mijn droom is dat de wereld kan veranderen. Dat de mens niet verdoemd is na een stompzinnige zondeval. Het idee dat het leven sinds Eva - een vrouw zal wel weer de schuldige zijn - alleen maar lijden is.

Het is een feit dat mensen lijden, maar ik geloof niet dat we daartoe gedoemd zijn. In essentie is de mens goed. We hebben in principe alles in de wereld om het allemaal goed te kunnen hebben. Mijn grootste droom is dat iedereen een goed leven heeft. En op nummer twee: dat we met z'n allen hier gezellig eeuwig blijven rondlopen."

Katja Schuurman (1975) is programmamaker en actrice. Ze is hoofdredacteur van de deze week verschenen glossy 'Dood'. Ze speelde in de jaren negentig met o.a. Guusje Nederhorst (overleden in 2004) in 'Goede tijden, slechte tijden'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden