Katie is klaar met Tom en Scientology

Wilde Tom Cruise zijn dochtertje Suri, zes jaar jong, echt op een schip zetten waar ze gedrild zou worden in de leer van Scientology? Is zijn vrouw Katie Holmes daarom, met het kind onder de arm, vertrokken? En eist ze daarom de volledige voogdij over Suri?

Hoogst onwaarschijnlijk, zegt een bekende afvallige van de sekte, Marty Rathbun. Hij voert sinds 2009, via zijn blog, actie tegen Scientology. Dat schip bestaat, zeker. Het heet Freewinds en er worden trainingen gegeven. Maar niet aan kleuters. Wel zijn er verhalen van tieners die gedwongen vrijwilligerswerk doen.

Rathbun denkt wel dat Scientology een grote rol speelt bij de huwelijksproblemen van het sterrenkoppel, blogt hij. Hij kent Tom Cruise goed, uit de tijd dat hij zelf nog fanatiek Scientoloog was. Toen de acteur in 2001 in scheiding lag met zijn vorige vrouw, Nicole Kidman, kreeg Rathbun de opdracht hem geestelijk én zakelijk bij te staan - die twee dingen gaan bij de sekte altijd hand in hand.

Ook toen deden de wildste geruchten de ronde. De sekte had Nicole weggepest, Tom zou volledig in de macht van Scientology zijn. Klopte ook niet, zegt Rathbun. Tom was weliswaar lid, maar Nicole wist de sekte heel effectief op grote afstand te houden. Ze had een bloedhekel aan de grote leider, David Miscavige. En die antipathie was wederzijds. Toen het huwelijk stukliep moest Rathbun proberen Tom Cruise terug te winnen. Dat lukte uitstekend, vertelt hij op zijn blog. Rathbun deed dagelijks auditing-sessies met Tom - een soort therapie gericht op persoonlijke groei. Rathbun probeerde ook de volgende vriendin van Tom, actrice Penélope Cruz, de sekte binnen te loodsen. Ze deed heel welwillend mee aan de persoonlijkheidstrainingen, maar concludeerde na een poosje vrolijk dat boeddhisme meer haar ding was.

Scientologyleider Miscavige was dolblij dat Tom Cruise weer terugkeerde in de sekte. Sterren als John Travolta en Kirstie Alley waren ook lid, maar Tom Cruise was de hoofdprijs. De twee werden dikke vrienden. Miscavige noemde Tom 'de meest toegewijde Scientoloog'. Intussen had Marty Rathbun de sekte verlaten, nadat hij getuige was geweest van een geweldsincident. Sindsdien worden hij en zijn vrouw lastig gevallen door leden van de sekte, die soms dagenlang voor hun huis posten.

Katie Holmes moet vanaf het begin hebben geweten dat de Scientologybaas een grote invloed had op Tom. Miscavige was in 2006 getuige op hun huwelijk. Rathbun denkt dat ze geschrokken is van de manier waarop de sekte probeert kinderen van jongs af te rekruteren. Het is ook gebeurd met de twee kinderen die Tom en Nicole Kidman samen adopteerden. Ze volgden alle trainingen en tegenwoordig zien ze hun moeder zelden. Katie wilde Suri een opvoeding geven als alle andere kinderen. Zodra ze de scheiding had aangevraagd en in een huurappartement was getrokken, heeft ze het meisje op een katholieke school in Manhattan gedaan.

Tom Cruise heeft zijn advocaten aan het werk gezet. Hij eist gedeelde zeggenschap over Suri. Een vechtscheiding lijkt onafwendbaar.

Toeval?
Tom Cruise heeft niet alleen zeer regelmatige gelaatstrekken. Ook zijn liefdesleven kent het ritme van een atoomklok. De acteur was drie keer getrouwd - eerst met Mimi Rogers, toen met Nicole Kidman en daarna met Katie Holmes - en al die huwelijken eindigden in het 33ste levensjaar van de desbetreffende vrouw - overigens allemaal actrices. Om het nog gekker te maken: de drie ex-en verschillen allemaal precies 11 jaar in leeftijd. Katie Holmes is van 1978; de volgende bruid zal dus geboren zijn in 1989 en is ongetwijfeld ook werkzaam in Hollywood. Het leeftijdsverschil gaat dan wel een beetje opvallen: Tom is van 1962.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden