Katholikentag: geroep of gejammer om vernieuwing

De 94ste Duitse Katholikentag in Hamburg was gisteren het toneel van een scherpe woordenstrijd op afstand tussen de conservatieve bisschop J. Dyba van Fulda en de vermaarde theoloog Hans Küng. Aanleiding was de luide roep om vernieuwing in de rk kerk, die tot verdriet van Dyba en tot vreugde van Küng in vele toonaarden op de megamanifestatie klinkt.

Wijding van vrouwelijke priesters, inspraak van de gelovigen, eucharistieviering met protestanten, de bekende wensen, ze zijn Dyba een gruwel. Hij hoort in Hamburg alleen 'banale onzin' en 'gejammer, geweeklaag en voortdurend gemopper'.

Niemand van de in totaal 50000 bezoekers zit volgens de welbespraakte Dyba te wachten op ,,opgewarmde, belegen kritiek van al lang met pensioen gestuurde professoren die nog een keertje onrust stichten en hun eigen leer verkondigen''. Bedoeld: Küng.

Küng (66) hoopt nog de dag te te beleven dat vernieuwingsgezinde gelovigen op Katholiekendagen niet worden afgeschilderd als ,,wilden die over hervormingen praten''.

Het organiserende ZdK zit ermee. ,,We kunnen onze dagen beter benutten dan aan een lid van de Duitse bisschoppenconferentie'', zei vice-voorzitter Annette Schavan.

Ruzie was er ook over een geplande oecumenische eucharistieviering gisteravond. Kritiek erop werd door de initiatiefnemers afgedaan met: ,,Niet de bisschop maar Jezus van Nazareth is degene die voor zoiets toestemming kan geven.'' Paus Johannes Paulus II had in zijn groet aan de Katholikentag nog zo tot eenheid opgeroepen. ,,Eenheid zij u een groot goed! Laat u bij uw initiatieven door geen enkele aardse macht uit elkaar spelen'', maande hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden