Katholieken zien meer in welvaartsdeling dan protestanten
Katholieken zijn gemiddeld vaker voorstander van economische overheidsregulering dan protestanten. Ook zijn ze enthousiaster over gelijke verdeling van welvaart. Dat blijkt uit een door de Europese Centrale Bank (ECB) gepubliceerde studie.
In protestantse dorpen en steden zijn inkomensverschillen vaak groter, concluderen onderzoekers Christoph Basten en Frank Betz. Ze analyseerden data van de Zwitserse gemeenten Fribourg (katholiek) en Vaud (protestant). Hoewel het onderzoek is gepubliceerd door de ECB, is het geen officieel ECB-rapport.
Hard werken
Bastens en Betz' resultaten geven socioloog Max Weber gelijk, meldt Reuters. Weber stelde dat het calvinisme kapitalisme en welvaart in de hand werkte. Wie geloofde dat hard werken een (religieuze) deugd is, werkte volgens hem harder en was minder bezwaard om anderen hard voor zich te laten werken.
Voor Karl Marx' these dat de maatschappelijke cultuur juist een afspiegeling is van de economische orde vonden de onderzoekers weinig bewijs. 'Religie is niet gewoon 'een opium voor het volk', stelt de studie. 'Het heeft significante invloed op de persoonlijke voorkeuren van mensen.'
Hervorming
Vorige week riep de Pauselijke Raad met een tientallen pagina's tellend document op tot wereldwijde economische hervorming. Volgens de Raad moeten financiële systemen wereldwijd radicaal op de schop. Uiteindelijk moet een 'centrale wereldbank' moet de internationale geldstromen reguleren. Het document bevat 'suggesties', maar is geen 'officieel' pauselijk decreet.
Kritiek is er voor 'de afgoderij van de markt' en het 'neoliberale denken' dat bij economische problemen enkel naar de technische oplossingen kijkt. 'De crisis legt egoïsme en collectieve hebzucht bloot', concluderen de kerkvaders.