Katholieken streven anglicanen voorbij door Britse immigratie

londen –Niet alleen Britse bedrijven verwelkomen de Poolse immigranten, die de afgelopen twee jaar in groten getale naar het Verenigd Koninkrijk zijn gekomen, maar ook de rooms-katholieke kerk.

Die groeit razendsnel na jaren van teruggang dankzij immigranten uit overwegend katholieke landen, aldus een rapport van The Von Hügel Institute, een denktank verbonden aan de universiteit van Cambridge dat onderzoek doet naar religies.

De onderzoeksresultaten verleidden dagblad The Times er gisteren toe om de krant te openen met de stelling dat ‘de katholieke kerk op weg is om het belangrijkste geloof in het land te worden voor het eerst sinds de Reformatie’.

Het gemiddelde kerkbezoek op zondag voor zowel de katholieke als de anglicaanse kerk is volgens de laatste cijfers (uit 2005) bijna een miljoen, maar het aantal kerkgangers in de katholieke kerk neemt snel toe, terwijl de actieve geloofsgemeenschap van de gevestigde Church of England langzaam afneemt.

In Nederland is de rk kerk al veruit de grootste denominatie.

In Londen, waar de meeste nieuwkomers zich vestigen, houdt een aantal katholieke kerken op zondag van acht uur ’s ochtends tot ’s avonds heilige missen.

Sommige parochies zijn totaal overrompeld door de toestroom van immigranten voor wie de kerk hun eerste aanspreekpunt is als ze hulp nodig hebben. Vaak hebben ze niet de juiste papieren, spreken ze gebrekkig Engels en zoeken ze werk en een huis.

De schrijver van het rapport roept de kerk op om veel geld en tijd te investeren in de hulp aan deze nieuwe kerkgangers. De instroom is voor de katholieke kerk zowel ‘de grootste bedreiging’ als de ‘grootste kans’, zegt het rapport.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden