Katholieken: Israëlische kerken liggen onder vuur

Beeld epa

De Israëlische overheid moet meer doen om kerken te beschermen. Niet alleen moslims, maar ook christenen zijn doelwit van joodse extremisten, waarschuwt de Israëlische rooms-katholieke kerk. In een brief aan het ministerie van Justitie van Israël wijst ze erop dat parochies de afgelopen maanden meermaals te maken kregen met geweld.

"De rooms-katholieke gemeenschap in het Heilig Land is angstig en voelt zich bedreigd", schrijft de Custodie van het Heilig Land aan openbaar aanklager Yehuda Weinstein. De Custodie is door het Vaticaan aangewezen als de hoogste rk-autoriteit in Israël. Ze hoopt dat de Israëlische autoriteiten hun best doen om 'de veiligheid christenen en hun gebedshuizen te beschermen'.

De afgelopen jaren werden kerken en moskeeën enkele tientallen keren doelwit van geweld. Eind juli kwamen er nog bij een aanslag met een brandbom een Palestijnse peuter en diens vader om het leven. In juni werd brand gesticht bij een heiligdom aan het Meer van Tiberias. Beide aanvallen lijken te zijn gepleegd door joodse extremisten, die het christendom een dwaalleer noemen en het bestrijden.

Radicale rabbijn beschuldigd
In de brief wijst de kerk beschuldigend naar de rabbijn Benzi Gopstein, de bekendste joodse radicaal. Hij trekt regelmatig fel van leer tegen alles wat niet joods is en tegen joden die zich inlaten met niet-joden. Afgelopen december stichtten leden van zijn organistie, Lehava, brand bij een Arabisch-Joodse school.

De Israëlische politie houdt Gopstein al een tijd in de gaten, maar vooralsnog loopt Gopstein vrij rond. In 1990 werd hij opgepakt voor de moord op een Arabisch stel, maar wegens gebrek aan bewijs werd hij kort daarop weer vrijgelaten.

'Afgoderij moet geëlimineerd'
Het is niet duidelijk bij hoeveel incidenten Gopstein betrokken was. Wel draagt hij het geweld een warm hart toe. Bij een recente paneldiscussie tijdens een joods zomerkamp stelde hij dat afgoderij geëlimineerd moet worden. De woorden die de twaalfde-eeuwse joodse geleerde Maimonides daarover sprak, gelden nog steeds, benadrukte Gopstein.

In haar brief wijst de kerk naar de rabbijn met een beschuldigende vinger. Gopsteins haatprediking schept een klimaat waarin het extremisme kan gedijen, vindt zij. Een vertegenwoordiger van de Israëlische kerk heeft inmiddels bij de politie een officiële klacht over Gopstein ingediend.

Uiterst rechts jodendom zit in Israël sinds een aantal jaren in de lift. Ultra-orthodoxen vormen een snel groeiende groep. De meeste daarvan bewegen zich alleen binnen de eigen groep, maar soms komt het tot opstootjes, zoals knokpartijen met andersdenkenden. Gopstein is niet ultra-orthodox, maar wel uiterst rechts.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden