Katholieken gaan al sinds eeuwen 'te communie'
Taalvragen van lezers:
577 In Letter & Geest ging Ger Groot onlangs 'te communie'. Moest dat niet 'ter communie' zijn?
Nee, in katholieke kring is te communie gaan gebruikelijk, zegt onder andere Van Dale. In 'De Katholieke Encyclopaedie' heet het dat 'de gelovigen volgens Christus' wil (Joh. 6.54) verplicht zijn meermalen in hun leven te Communie te gaan'.
578 Steeds vaker hoor je Nederlanders het woord 'nieuw' uitspreken als /nuuw/. Invloed van het Engels?
Vast niet. Hooft en Bredero schreven in de zeventiende eeuw al 'nuwe' in plaats van 'nieuwe'. In dialecten, bijvoorbeeld in het Zaans, is /nuuw(e)/ nog steeds gangbaar. Het is niet vreemd dat die vorm ook in het Standaardnederlands opduikt: voor een w moet je je lippen ronden en in de aanloop naar die articulatie wordt soms ook de voorafgaande klank gerond, waardoor een /uu/ in plaats van een /ie/ ontstaat.
579 In een weeroverzicht bleef de wind onlangs 'stevig doorstaan'. Waarom niet doorwaaien?
Zinnen als 'de wind blijft onveranderd doorstaan uit het zuidwesten' zijn in weerrapporten niet ongewoon. Ze verwijzen naar een zogeheten staande wind, een wind die uit dezelfde hoek blijft waaien.
580 Kun je een kreet munten, zoals oud-tv-jurylid Barrie Stevens met 'Vooral doorgaan!' zou hebben gedaan (Trouw, zaterdag)?
Jazeker, alledaags is het woord misschien niet, maar van iemand die een uitdrukking (of woord) heeft bedacht, kun je inderdaad zeggen dat hij ze heeft gemunt.
undefined